Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reutersov video otkriva kroz kakav horor prolaze bebe ovisne o teškim drogama

beba-rodiliste-656×365

Brayden Cummings imao je samo šest sedmica kada ga je njegova majka ugušila, piše Reuters. Pod utjecajem metamfetamina, tableta za smirenje i metadona što ga je dobila kako bi se riješila heroinske ovisnosti, dvadesetogodišnja Tory Schlier rekla je policiji da se ne sjeća baš najbolje događaja u vrijeme smrti njenog sina.

Policija nema nikakvih dvojbi o toku događaja. U optužnici stoji da je Schlier 17. oktobra 2014. godine zaspala na Braydenu, što je dovelo do njegovog gušenja.

Mali Brayden tek je jedno od više od 130.000 djece rođenih s ovisnošću o drogama u posljednjih deset godina u SAD-u. Ovisnost je naslijedio od majke koja se borila s drogom tokom trudnoće.

U ovom članku stavljene su snimke novorođenčadi tokom apstinencijskih kriza. Upozoravamo da je sadržaj iznimno uznemirujući.

Američki zakon, star 12 godina, traži od saveznih država da poduzmu određene korake kako bi zaštitili novorođenčad poput Braydena nakon što iziđu iz bolnice. Istraga je navela Reuters na zaključak da taj zakon nema zadovoljavajući učinak i da čitava generacija djece rađa se s ovisnosti o drogama.

Brayden je prve tri sedmice života patio od ovisnosti o drogama, službenog naziva Neonatalni apstinencijalni sindrom. Tresao se i plakao, a ponekad je imao problema s disanjem dok je prolazio period odvikavanja od droge.

Nakon oporavka, bolnica je predala Braydena na brigu majci i ocu, 48-godišnjaku s policijskim dosjeom. Liječnici nisu poduzeli jedan ključni korak, nisu obavijestili socijalnu službu da Brayden izlazi iz bolnice niti da odlazi na brigu majci ovisnici. Tri sedmice kasnije, Brayden je bio mrtav.

Reutersova istraga otkrila je 110 sličnih slučajeva od 2010. godine, bebe i novorođenčad čije majke su bile ovisnice o drogama tokom trudnoće i čija smrt je mogla biti spriječena.

Ovisnost od rođenja nije ubila tu djecu. Svako od njih 110 oporavilo se dovoljno da može izići iz bolnice. Njihovu sudbinu zapečatio je boravak s porodicama koje nikako nisu bile spremne niti sposobne da se brinu o njima.

Poput Braydena, četrdesetoro djece ugušeno je. Trinaestoro nakon što su progutali smrtonosnu dozu metadona, heroina, oksikodona ili drugih opijata. Zabilježen je slučaj majke pod utjecajem metamfetamina koja je stavila svoju kćer, staru deset dana, u mašinu za veš. Djevojčica nije preživjela.