Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijedak snimak iz zraka: Morski psi proždiru jato riba

ajkule i ribe444

Rijetku snimku morskih pasa kako se probijaju kroz ogromno jato velikih haringi, uživajući pritom u svom dnevnom obroku, Tovi Sonnenberg snimio je 16. avgusta u okeanu nedaleko od Long Islanda u New Yorku.
Snimajući dronom, primijetio je da su se gozbi u nekom trenutku stali pridruživati i pojedini kitovi i dupini.

Na ideju da će se dogoditi nešto zanimljivo vrijedno snimanja, Sonnenberg je došao vidjevši tog dana, dok je bio na plaži, da se obali približila ogromno mnoštvo riba.

“Vidjeli smo ih kako se koprcaju u vodi. Prišao mi je spasilac i rekao da su to ribe počeli jesti morski psi i dupini. Bilo je to na udaljenosti od samo nekoliko metara od obale”, objašnjavao je poslije za američke medije.

Ono što se vidi na snimci, teško je povjerovati, ali događa se od obale samo nekoliko desetaka metara.
Marobiolozi su naknadno objasnili da je do fenomena došlo nakon što je prethodnog dana bila oluja koja je ribe pogurala prema obali, a to je onda privuklo morske grabežljivce. Razlog zašto se inače uobičajeni prirodni fenomen ekstremno rijetko može vidjeti na snimkama poput ove jest taj što se inače snima iz helikoptera, a buka i vjetar koji ta letjelica uzrokuje, rastjeruje i ribe i grabežljivce.

Što se tiče efikasnosti morskih pasa i dupina u ovakvi situacijama, ona baš i nije posebna.

Grabežljivci plivaju u nekom općem smjeru, od mnoštva koje vide pred sobom ne fokusiraju se neku ribu pojedinačno, pa zbog toga uglavnom promašuju.