Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rumeysa Gelgi je s 213 centimetara najviša djevojka na svijetu

aa_picture_20150814_6053462_web

Rumeysa Gelgi, porijeklom iz Karabuka, na sjeveru Turske, visoka 2,13 metara, nakon što je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao “najviša djevojka u kategoriji do 18 godina”, dobila je i certifikat Fondacije za istraživanje svjetskih rekorda ASSIST (AWRRF), javlja Anadolu Agency (AA).

Gelgi ima Weaverov sindrom (rijedak genetski poremećaj prekomjernog rasta). Kako kaže novinaru AA, prvi certifikat je dobila 10. jula 2014. godine kada je ušla u Ginnessovu knjigu rekorda, a drugi certifikat joj je dodijelila AWRRF, sa sjedištem u Indiji.

Ova djevojka je objasnila kako se AWRRF bavi istraživanjem postavljenih rekorda.

Rumeysa Gelgi1

“Pored Guinnessove knjige rekorda na svijetu postoji nekoliko organizacija koje se bave istraživanjem i objavljivanjem rekorda. Mi pokušavamo ostvariti kontakt s njima”, kazala je Gelgi.

Ona je istakla da su iz AWRRF-a njoj poslali prijedlog za uručenje certifikata.

“Rekli su mi da žele moj rekord objaviti na njihovoj internet stranici i dodijeliti mi certifikat. Bila sam veoma sretna zbog toga. Ljudi su me počeli prepoznavati, a nakon drugog certifikata postali su i više zainteresovani za mene. To mi je drago jer želim ljudima objasniti ko sam i približiti im se”, kazala je Gelgi.