Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bizaran razlog

Samo dvije sedmice nakon lansiranja, Nutella sladoled povučen iz prodaje

nutella sladoled
Foto: Ferrero

Lansiranje ovog Nutella sladoleda prati 60. godišnjicu Nutelle koja je prvi put puštena u prodaju u Italiji 20. aprila 1964. godine

Prije otprilike dvije sedmice u italijanske supermarkete stigao je Nutella sladoled, što se najavljivalo još od novembra prošle godine. Ipak, sreća je kratko trajala jer je Nutella sladoled već povučen s polica nekih italijanskih trgovina, i to zbog pomalo bizarnog razloga.

Nutella sladoled lansiran je prije dvije sedmice, nakon što su iz Ferrera već uspješno predstavili sladoledne verzije nekih njihovih proizvoda, poput Ferrero Rochera i Raffaella, a sada je po nalogu italijanskog Ministarstva zdravstva povučen s polica, a razlozi povlačenja su – birokratski.

Problemi s deklaracijom

Italijanski mediji pišu da je povučena jedna cijela šarža Nutella sladoleda, zasad samo na jugu Italije, u regiji Kampanija, i to u jednom lancu supermarketa, Deco, sve zbog toga što popis sastojaka i alergena na deklaraciji nije napisan na italijanskom.

Budući da se Nutella sladoled proizvodi u Ferrerovu pogonu u Španiji, deklaracija na ovoj povučenoj šarži Nutella sladoleda ostala je na španskom pa kao takva italijanskim kupcima nije dovoljno jasna, a zakon nalaže da deklaracije moraju biti jasne.

Inače, lansiranje ovog Nutella sladoleda prati 60. godišnjicu Nutelle koja je prvi put puštena u prodaju u Italiji 20. aprila 1964. godine, a ovaj se sladoled trenutno svugdje u Italiji osim na jugu zemlje prodaje u kutiji od 230 g po maloprodajnoj cijeni od 4.99 eura.