Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na vrijeme ga prozrela

Sarajka o “nigerijskoj prevari”: “Zvao me na kameru, pokazao slike djece”

laptop kompjuter internet zena surfanje pixabay

Novinari N1 su razgovarali s jednom od žrtava koja je srećom na vrijeme prozrela prevaranta i nije ostala bez novca

Federalna uprava policije nedavno je građane upozorila na “nigerijske prevare”, odnosno tzv. “ljubavne prevare”. Izvršenje ovog krivičnog djela je usmjereno prema pojedincima koji su usamljeni ili koji traže ljubav.

Na različitim društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje prevaranti su kreirali lažne profile kako bi u svoju mrežu namamili usamljene žene i muškarce.

Nakon što pažljivo odaberu profil žrtve, upoznavajući određene detalje o toj osobi, poput podataka o prijateljima, interesovanjima i statusu, započinju komunikaciju, koja ima za cilj doprijeti do emocije pomenutih osoba, te ih na taj način pridobiti za ostvarivanje novčane koristi. Komunikacija traje sve do trenutka kada prevaranti predlože slanje paketa na vašu adresu tražeći vaše lične podatke.

Novinari N1 su razgovarali s jednom od žrtava koja je srećom na vrijeme prozrela prevaranta i nije ostala bez novca.

Portalu N1 obratila se Sarajka čiji identitet je poznat redakciji, a koja je željela da javnost upozna kakvi nas prevaranti okružuju u ovom slučaju na internacionalnom nivou. Iako od nje nije uspio dobiti šta je htio, Sarajka želi da ukaže drugima čime se sve ljudi služe.

Naime, na jednoj od društvenih mreža ovoj gospođi javio se izvjesni gospodin koji nije sa ovih područja.

Kod njega Sarajka nije ništa posumnjala da se radi o lažnom profilu i nakon nekoliko poruka prešli su i na komunikaciju preko WhatsAppa.

“Djelovalo je sve sasvim u redu. Zvao me na kameru. Pokazao mi je slike djece. Rekao mi je da je razveden i uspješan čovjek koji sada u Evropi radi na jednom uspješnom projektu”, kazala je za N1 Sarajka.

Ne krije da su joj odgovarale pažnja i lijepe riječi, pogotovo jer je i sama razvedena i, iako uspješna, već izvjesno vrijeme samohrana majka.

Međutim, nakon nekoliko sedmica “počeli su problemi u raju”.

“Odjednom je počeo pričati o novcu. Prvo mi je tražio da ja uplatim neki novac koji bi mi on prebacio, što ja nisam htjela. Zatim nakon nekoliko dana rekao mi je da mu je došlo do blokade računa i da su mu potrebni novci za određeni materijal potreban za posao”, šokirana je ostala Sarajka.

Nakon što mu je rekla da mu neće dati nikakav novac niti to namjerava, on nije odustajao.

“I dalje je insistirao. Međutim ja nisam htjela i samo je govorio da ima načina i iako sam mu fino kazala da ne želim nikakav novac da mu dam, on je i dalje govorio o tome, a ujutru je i dalje pisao slatkorječive poruke”, navela je Sarajka.

Više nije imala komunikaciju s njim.

Poručuje čitateljima da budu jako oprezni i ne nasjedaju na raznorazne zahtjeve i kaže na kraju da sada ništa ne vjeruje u ono što je govorio.

Kako FUP upozorava, prevaranti obično koriste službene dokumente prilikom svakog od navedenih zahtjeva.

Ukoliko žrtva pristane, počinju zahtjevi za raznim novčanim transakcijama koje se na početku tiču transfera pomenutog paketa, ali vremenom postaju prijetnje i ucjene koje se tiču ličnog integriteta žrtve, koja s ciljem “rješavanja problema” uplaćuje dodatne novčane iznose, naveli su iz FUP-a.

Podsjećamo, mnoštvo Amerikanaca je u prvih sedam mjeseci 2021. je na internetu tragalo za ljubavlju, te su umjesto na osobu svog života, nabasali na – prevarante. Za taj period oni su prijavili gubitak od 133 miliona dolara, mada se procjenjuje da je on bio znatno veći.