Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijski princ potrošio više od milijardu dolara na tri stvari

princ bin salman

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman gostovao je u emisiji 60 Minutes TV kuće CBS, a odgovorio je na niz pitanja o ulozi islama, ženskim pravima, zatvaranju saudijskih prinčeva, ali i o svom bogatstvu.

Najprije je izjavio da je svjestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija islama zbog čega su ženama oduzeta ljudska prava.

“Bili smo žrtve, posebno moja generacija koja je najviše propatila”, rekao je o ultrakonzervativnom valu koji je zahvatio zemlju 1979. godine. On je prošlog ljeta obećao da će žene u Saudijskoj Arabiji moći voziti automobile.

“Žene su apsolutno ravnopravne muškarcima. Svi smo ljudska bića i između nas nema nikakve razlike”, rekao je.

Nakon njegovog dolaska na vlast ublažene su odredbe o tome što žene smiju nositi, povećan je njihov udjel u radnoj snazi, a radi se i na izjednačavanju plaća žena i muškaraca.

Kad je riječ o kućnom pritvoru za više od 80 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je zatvorio u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, rekao je da je to morao napraviti.

“To što radimo u Saudijskoj Arabiji jako je važno i potrebno, sve smo učinili u skladu sa zakonima”, rekao je.

Zamjera mu se i trošenje enormnih svota novca, dok javno govori o fiskalnoj odgovornosti i novim porezima. U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 miliona dolara, francuski dvorac za više od 300 miliona dolara i sliku za 450 miliona dolara.

“Što se tiče mojih privatnih troškova – bogat sam, nisam siromašan. Nisam ni Gandhi ni Mandela.”