Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam namirnica koje prirodno snižavaju visok pritisak

61360549

Da biste izbjegli visoki krvni pritisak, treba jesti hranu s niskim postotkom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijem, magnezijem i kalijem.

Ovih sedam namirnica bogato je kalcijem, magnezijem i kalijem, koji prirodno snižavaju visoki krvni pritisak.

Bijeli grah

U grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog pritiska. Grah možete jesti u obliku variva, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire.

Obični jogurt

Ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih sosova za salatu i mesna jela.

Kivi

Osim što obiluju vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg u voćnim salatama.

Breskve

Breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smoothieje.

Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevnih potreba za kalijem. Ovo egzotično voće odličan je saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite ju i od nje napravite ledeni desert.

Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo.

Brokula

Stotinu grama kuhane brokule na pari zadovoljit će 6 posto dnevnih potreba za kalcijem, 8 posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.