Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam stvari koje će vam pomoći da pobijedite hronični umor

umor111

Sjećate li se kada ste zadnji puta, kad vas je neko upitao, kako ste, odgovorli da ste izvrsno. Vjerovatno je da ste odgovorili, dobro ali malo umorno.

Svi smo tako umorni i ispunjenog dnevnog rasporeda zbog čega se stvara dojam da vlada prava epidemija umornih ljudi.

Mobitel se nosi čak i u kupatilo da ne bi niti jednog trenutka bili neumreženi, pa tako nema opuštanja.

Nutricionistica Nathalie Lamb u Cosmoplitanu daje nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da pobijedite hronični umor.

1. Ono smo što jedemo

Kako ćete se osjećati u jutarnjoj šetnji ili vježbanju ovisi o tome kako ste spavali pa budite sigurni da ste tokom prethodnog dana jeli puno zdrave hrane da je metabolizam balansiran pa ćete lakše zaspati i kvalitetnije spavati.

2. Uzimanje kofeina

Ograničite unos kofeina tokom dana i nemojte piti kofeinske napitke nekoliko sati prije odlaska u krevet.

3. Isključite se

Ugasite mobitele, ne provodite pola sata prije spavanja na kompjuteru. Ne samo da nas ljudi neće ometati u večernjem opuštanju pred spavanje, i plavo svjetlo ekrana loše utiče na razine melatonina, remeteći cirkadijski ritam.

4. Tuširanje

Neka se temperatura tijela vrati na normalnu tridesetak minuta prije spavanja što znači da se morate tuširati pola sata prije spavanja, a ne neposredno prije odlaska u krevet.

5. Budite tjelesno aktivni

Svakako vježbajte, šetajte i udišite svježi zrak svakodnevno. Pokušajte biti tjelesno aktivni ranije ujutro kad su razine energije najviše, a tjelovježba produktivnija.

6. Smirite se

Tehnike meditacije i relaksacije, poput joge uvečer pomoći će usporavanju metabolizma i povećati nivo serotonina.

7. Pazite na zdravlje crijeva

Uzimanje probiotika će pomoći da prirodnim putem dosegnete čvrst, odmarajući san jer dokazano podupiru zdravu crijevnu floru, a takva flora crijeva pomaže tijelu da stvara dodatni melatonin vitalan za dobar san.