Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam stvari koje se dogode našem tijelu kada popijemo pivo

pivo

Gazirana pića i alkohol mogu imati znatan utjecaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom učinku piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.

Kada konzumiramo pivo ono nakon 5 minuta ulazi u krvotok i odmah djeluje na mozak i mišiće. Sljedećih sat vremena tijelo pivo vidi kao otrov i pokušava ga se što prije riješiti.

Ako pojedemo obilan obrok prije pića, na taj način ćemo obložiti naš želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo jer je u toku absorpcija hrane.

Utjecaj alkohola ovisi o dobi

Ženski organizam procesira alkohol sporije nego muški jer muški ima više mišićnog tkiva. Mišićno tkivo ima veći udio vode koja razrjeđuje alkohol, a čini se da žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.

Pjenušavo piće, poput šampanjca, može uzrokovati da brže osjetimo utjecaj alkohola zbog mjehurića koji pritišću želudac pa tako forsiraju alkohol da brže uđe u krvotok.

Procesiranje alkohola ovisi i o našoj dobi. Što smo stariji on se brže procesira jer kako starimo u tijelu imamo više enzima koji ga razgrađuju. Ako smo pod stresom pa imamo povišen nivo hormona, to utječe na metabolizam i brzinu absorpcije alkohola.

Ako ste ljubitelj piva i ponekad volite pretjerano uživati u njemu, ovo je 7 stvari koje pritom trebate znati.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje tijelom do želuca gdje se apsorbira u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Poslije 10 minuta tijelo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi ga deponirati, pokušava ga razgraditi i riješiti ga se što je prije moguće.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje razgrađivati alkohol kako bi ga maknuo iz organizma i pritom počinje proizvoditi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druge hemijske spojeve. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovan spoj koji je uzrok mamurluka drugi dan.

Alkohol se pretvara u octenu kiselinu i vodu, a daljnjom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su tijelu prihvatljive i to nas otrežnjuje. Pijemo li više nego što jetra može podnijeti postajemo pijani.

4. Nakon 20 minuta

Poslije 20 minuta počinjemo osjećati općenite simptome djelovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Poslije 45 do 90 minuta djelovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Poslije 60 minuta imamo potrebu otići na wc jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmjeravaju piće direktno u mjehur te moramo ćešće mokriti i zbog toga dehidriramo.

Prestanemo li piti osjećat ćemo se pospano ili umorno, a ako odemo spavati pijani to je loše za nas jer je tijelo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata

Nakon 12 do 24 sata, kada se probudimo vjerovatno ćemo osjećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, blijedilo i drhtavicu te simptome koji uzrokuje dehidracija. Razlog tomu je što se naše tijelo još uvijek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.