Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam zanimljivosti koje niste znali o favelama

Rocinha

Predstavljamo sedam manje poznatih činjenica o ozloglašenim predgrađima Brazila, poznatim kao nekim od najopasnijih mjesta za život.

1. Brazilske favele ime su dobile prema istoimenoj trnovitoj i izdržljivoj biljci iz porodice Cnidoscolus quercifolius. Ova biljka raste u brdima, gdje su se vojnici tražili utočište tokom brazilskog građanskog rata.

2. Prva favela – Providensija, nastala je krajem 19. vijeka u Rio de Janeiru, a izgradili su je vojnici koji su postali beskućnici nakon rata Kanudosa.

3. Tipična favela predstavlja sirotinjsku četvrt na rubu grada i urbanih sredina. Ovaj tip naselja prepun je ilegalno izgrađenih kuća, na malom području, s manjkom struje i lošim vodovodnim instalacijama. Ipak, stvari se kreću nabolje. Novije kuće u pojedinim favelama imaju telefone, pa čak i internet.

4. Prosječan životni vijek u favelama iznosi 48 godina, što je 20 godina manje od državnog prosjeka. Uzrok toga su neregulisani higijenski uslovi, manjak sanitarnih čvorova, zagađenost okoline, ali i velika stopa kriminaliteta.

5. Preprodaja droge jedan je od najvećih problema, a ovim kriminalnim poslom uglavnom se bave zaposleni dječaci tinejdžerskog uzrasta. Pucnjava na ulicama česta je pojava, ne samo među bandama u favelama, već i između kriminalaca i policije.

6. Oko 6 odsto ukupne brazilske populacije živi u favelama. Samo u Rio de Janeiru postoji hiljadu favela, a u Sao Paulu oko 1600.

7. Rocinha je ime najveće favele koje se nalazi na jugu Rio de Janeira, a dom je otprilike 70.000 stanovnika, odnosno faveladosa. U pitanju je popularna turistička destinacija, kroz koju agencije vode zainteresovane turiste, kako bi im pokazali pravo lice ove južnoameričke države.