Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

irska

Škola dala dječacima da nose suknje: “Želimo da budu sretni”

skola – suknja

Učenici u Irskoj će se sada moći oblačiti u skladu sa spolom s kojim se identificiraju. Nastavnici i uprava škole se nadaju da će ova odluka pomoći svim učenicima da se osjećaju dobrodošlima i prihvaćenima

U osnovnoj školi St. Brigid, u Wicklowu, južno od Dublina u Irskoj dječaci će moći nositi suknje nakon što je uprava škole odlučila prijeći na rodno neutralnu politiku, koju su potaknuli zahtjevi samih učenika škole.

Škola će također ukinuti oznake za ženski i muški toalet kao dio sheme, za koju se vodstvo škole nada da će omogućiti djeci da se osjećaju ugodno, izvješćuje DublinLive.

U skladu s novim pravilima, učenici će se sada moći oblačiti u skladu sa spolom s kojim se identificiraju. Nastavnici i uprava škole se nadaju da će ova odluka pomoći svim učenicima da se osjećaju dobrodošlima i prihvaćenima.

Smatra se da bi još mnogo škola širom Irske i Engleske moglo slijediti taj primjer.

Direktorica Maire Costello kaže da neka djeca od rane dobi preispituju svoj seksualni identitet i žele im osigurati sigurno i sretno školovanje.

– Ako to znači da djevojke nose hlače ili dječaci suknje, neka nose. Najvažnije je da se djeca osjećaju ugodno i sretno zbog načina na koji su odjeveni – rekla je za The Irish Times.

Od septembra djevojkama će biti dopušteno da nose sive hlače, a dječacima će biti dopušteno da nose suknju od tartana ako im se to više sviđa.

Direktorica je rekla da su dosad bile samo pozitivne reakcije i da je njihovo Vijeće učenika, otkud je i potekla ova inicijativa, pozdravilo ovu veliku promjenu u školi.

– Ponosna sam na Učeničko vijeće. Oni su istražili koje su želje naših učenika, napravili upitnike i s dobivenim rezultatima su došli Upravi škole, koja je odlučila poduprijeti želje svojih učenika – zaključila je Costello.