Skoro 4.400 vrsta kičmenjaka pred nestankom

kitajkula

Oko 4.400 kičmenjaka moglo bi da izumre zbog neograničenog lova i ribolova, upozoravaju naučnici.

Najveće, ali i najmanje životinje najizloženije su prijetnji izumiranja zbog čovjekove aktivnosti na planeti, upozorava međunarodna studija.

Veliki gubitak među tim vrstama prijeti da izazove duboke promjene u šumama i stepama, okeanima, rijekama i potocima.

William Ripley, profesor ekologije na Univerzitetu Oregon, vodio je studiju u kojoj su naučnici iz SAD, Australije i Švicarske proučavali više od 27.000 vrsta kičmenjaka upisanih na crvenu listu Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Među ugroženim grupama su sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, kao i ribe – košljoribe i rušljoribe, kao što su morski psi i raže.

“Najvećim životinjskim vrstama na planeti najveća su prijetnja lovci, a za 90 odsto malih vrsta, koje teže kilogram ili više, pogubni su žetva i ribolov”, navodi Ripley.

Sve to se odvija u različitim oblicima, među kojima je ribolov, bilo da je sa dozvolom ili bez nje, zatim lov i postavljanje zamki za životinje, upozoravaju autori studije.

Posebno su ugrožene male vrste u slatkovodnim ekosistemima.

Naučnici upozoravaju da se treba posvetiti i zaštiti velikih životinja koje nisu sisari.

Takve su velike ribe kao što je kitajkula, atlantska jesetra ili velike ptice kakav je somalski noj, te gmizavci poput divovskog kineskog daždevnjaka ili komodskog varana.