Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultati istraživanja

Smiju li osobe s povišenim krvnim pritiskom piti kafu

kafa – unsplash

Kafa može nakratko podići krvni pritisak jer kofein stimulira kardiovaskularni sustav i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein

Premda je rašireno vjerovanje da kafa povećava krvni pritisak, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da je ono istinito.

Stručnjaci iz Njemačke zaklade za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šoljice dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog pritiska. Ističu da nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju, prenosi Hina.

Kafa može nakratko podići krvni pritisak jer kofein stimulira kardiovaskularni sustav i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog pritiska manji je kod osoba koje kafu piju redovno. Do tog učinka dolazi se već nakon redovnog ispijanja kafe tokom jedne do dvije sedmice, stoji u objavi Njemačke zaklade za srce.

Navedeno se također odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima.

Međutim, trebalo bi se pokušati ograničiti na ispijanje maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca, kaže Njemačka zaklada za srce.

To je ionako više no što će većina ljudi vjerovatno popiti – oko četiri do pet šoljica filter kave dnevno.

Planirate li ipak mjeriti krvni pritisak, učinite to prije ispijanja kafe ili oko 30 minuta nakon, kako biste bili sigurni da neće utjecati na mjerenje.

U međuvremenu pokušavajte izbjeći kofeinske tablete, savjetuje Njemačka zaklada za srce, s obzirom na to da one mogu utjecati negativno na pritisak.