Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sofia je najpopularnije ime za djevojčice na svijetu

djevojcica

Jedno žensko ime prednjači pred ostalima kada govorimo o svjetskoj popularnosti, a do tog zaključka došla je američka stručnjakinja za imena Laura Wattenberg. Najpopularnije ime za djevojčice u svijetu je – Sofia. Među zemljama u kojima ima najviše Sofia su Meksiko, Italija, Rusija i SAD.

Laura Wattenberg, stručnjakinja za imena koja je provela analizu, kaže da ime Sofia premašuje kulture i granice.

“Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči jednako. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi”, rekla je Laura Wattenberg za Live Science.

Sofia je među prvih 25 imena u dvije trećine zemalja koje vode statistiku o učestalosti davanja određenih imena djeci, većinom u Evropi i Americi, međutim jednu generaciju prije, ovo ime nije bilo popularno. Njegovu trenutnu veliku popularnost Wattenberg objašnjava činjenicom da se ime lako izgovara na raznim jezicima i da znači ‘mudrost’.

“Teže je objasniti zašto nije bilo poželjno ime i jednu generaciju prije”, kaže naučnica. Za razliku od Sofije koja osvaja svijet, imena inspirirana religijom poput Marije i Ivana sve su rjeđa.

“Roditelje djeci daju više unikatna imena za koja ujedno smatraju da zvuče modernije”, kaže Wattenberg te dodaje da bi ‘kraljici’ ženskih imena popularnost uskoro mogla početi opadati baš zato jer ima puno Sofia.