Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spot meksičkog pjevača promoviše nasilje nad ženama (VIDEO)

spot

Vlada Meksika pozvala je sve emitere u zemlji, internetske stranice i korisnike društvenih medija za izbjegnu emitovanje spota meksičkog pjevača Gerarda Ortiza koji, kako tvrdi vlada, promoviše “žestoko nasilje nad ženama”.

Ortiz se našao u središtu kontroverze nakon objavljivanja njegovog spota za pjesmu “Fuiste Mia” (Ti si moja). Spot navodno prikazuje Ortiza kao glavnog protagonistu koji svoju partnericu zatiče sa drugim muškarcem. Nakon toga joj puca u glavu iz pištolja te zaključava u prtljažnik automobila dok u posljednjem dijelu spota automobil gori u velikom plamenu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Meksika u saopćenju je pozvalo medije i javnost da ne objavljuju spot koji je do sada pregledalo više od 20 miliona ljudi.

Menadžer Ortiza oglasio se saopćenjem gdje ističe kako spot “nije imao namjeru promovisati nasilje nad ženama”, piše britanski The Guardian.

Inače, jeziva ubistva žena svakodnevna su stvarnost Meksika već neko vrijeme, barem u nekim dijelovima zemlje.

U pograničnom gradu Ciudad Juarez od kraja 90-tih do ranih 2000-tih godina, registrovano je više od 100 mučkih ubistava žena. Na periferiji Mexico Citya, više od 1.700 žena ubijeno je u periodu između 2005. i 2014. godine.

Kontroverzni pjevač Ortiz 2011. godine preživio je pucnjavu u zasjedi u kojoj je ubijen njegov tadašnji menadžer i rođak.