Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Šta baš nikad ne biste trebali bacati u odvod sudopera

Osim što je to veliki ekološki problem, masti će se nataložiti u cijevima i začepiti ih

Čini vam se da neće biti neko štete ako vam malo hrane promakne s prljavog posuđa i završi u sudoperu pa zatim u cijevima, no varate se. Neki ostaci namirnica i proizvoda mogu dugoročno uzrokovati velike probleme i nepredviđene troškove, stoga ovih sedam stvari nikako ne bi smjele završiti u kuhinjskom odvodu.

Ostaci hrane

Ostaci hrane blokiraju cijevi i u najgorem slučaju mogu privući glodavce. Sve ostatke hrane stoga bacajte u za to predviđenu posudu s organskim otpadom.

Ljuske od jaja

I komadići ljuske od jaja mogu se poput ostataka hrane nakupiti u cijevima i s vremenom blokirati odvod što će vam prouzročiti nepredviđene troškove.

Riža i tjestenina

Tjestenina i riža su pune škroba zbog čega će još više nabubriti u vlažnom okruženju i “zabetonirati” se, a kao rezultat toga imat ćete začepljene odvode i nepredviđen poziv vodoinstalateru.

Ulje

Ostaci masnoća na kojima ste pržili i pripremali hranu zagađuju okoliš i definitivno im nije mjesto u kuhinjskom odvodu. Osim što je to veliki ekološki problem, masti će se nataložiti u cijevima i začepiti ih.

Brašno

Ostaci brašna u vodi postaju ljepljiva masa koja se vremenom taloži i uzrokuje začepljenje cijevi.

Lijekovi

Lijekovi neće začepiti cijevi, ali zato predstavljaju puno veći problem po naše zdravlje, ali i zdravlje životinja jer vremenom dio toga dospijeva u podzemne vode. Lijekove kojima je istekao rok odnesite u apoteku gdje će ih preuzeti osoblje ili ih odložite u posebno označene kontejnere. Nikako ih ne bacajte u WC školjku, sudoper ili kantu za smeće.

Boje

Većina boja koje nisu ekološki prihvatljive sadrži hemikalije koje će dospiju li u otpadne vode onečistiti okoliš što se direktno odražava na naše zdravlje. Ostatke boje i ambalaže u kojima od boje nemoje ispirati već sačekajte da se osuši i odložite u za to predviđeni otpad.