Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci tvrde

Steroidi su jedan od glavnih krivaca za mušku neplodnost

bilder

Uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase ili jednostavno lijekova protiv ćelavosti može uveliko negativno uticati na muškarčevu plodnost i prouzročiti probleme parovima koji žele djecu

Naučnici su otkrili evolutivni paradoks u čijem su središtu muškarci koji umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva nastojeći izgledati što privlačnije.

Riječ je o uzimanju steroida, tableta za opuštanje i onih koje djeluju na smanjenje ćelavosti, a utiču na mušku plodnost, piše BBC. Ovaj fenomen nazvan je Mossman-Paceyevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi opisali u stručnoj literaturi.

Uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase ili jednostavno lijekova protiv ćelavosti može uveliko negativno uticati na muškarčevu plodnost i prouzročiti probleme parovima koji žele djecu.

“Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti uistinu golemi. Trude se da izgledaju tako, trude se da izgledaju kao da su ‘vrhunac evolucije’. No u evolucijskom su smislu zapravo vrlo slabi jer, bez izuzetaka, u njihovu ejakulatu nije bilo spermatozoida”, kaže James Mossman, profesor na američkom sveučilištu Brown.

Anabolički steroidi oponašaju djelovanje muškoga hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redovni korisnici su bodybuilderi.

“Nije li ironično da muškarci odlaze u teretanu kako bi izgledali bolje, jače i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nehotice pritom smanjuju svoj reproduktivni potencijal”, kaže Allan Pacey sa sveučilišta u Sheffieldu.

Steroidi “varaju” hipofizu na način da testisi rade prebrzo, pojašnjavaju naulnici. Žlijezde reaguju prekidom proizvodnje dvaju hormona ključnih za proizvodnju sperme – FSH i LH.

Naučnici kažu da se slična situacija događa i među muškarcima koji koriste lijekove za sprečavanje opadanja kose. Steroidi uglavnom mijenjaju način na koji se testosteron metabolizira u tijelu i on dokazano može ograničiti gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Također, Pacey upozorava da je oko 90 posto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno.