Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Što bi se događalo s vašim tijelom ako biste svaki dan jeli jaja

New Project – 2022-04-17T164703.149

Evo što nauka kaže o tome što svakodnevno konzumiranje jaja čini vašem tijelu tokom vremena

Jaja su iznenađujuće kontraverzna namirnica. Godinama su dijete s niskim udjelom masti bile popularne, pa su jaja bila nepoželjna. Sada kada su masti ponovno u modi, čini se da jajima raste popularnost.

Jaja su jedan od najpristupačnijih izvora proteina koji možete pronaći u trgovini. U frižideru mogu trajati do pet sedmica tako da ne morate brinuti da će se pokvariti brzo kao meso ili riba.

Jedno jaje dnevno može vam uštedjeti novac, a osim toga, mogu biti dio bilo kojeg obroka u danu, piše Index.

Evo što nauka kaže o tome što svakodnevno konzumiranje jaja čini vašem tijelu tokom vremena.

Možda ćete se osjećati sitije i biti puni energije

Iako su mala, jaja imaju impresivnu nutritivnu snagu. Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 6 grama proteina, 5 grama masti i 0 grama ugljikohidrata.

Žumanjak je izvor važnih hranjivih tvari poput vitamina B12, vitamina D i kolina koji pomažu našem tijelu da preradi hranu u energiju koju možemo iskoristiti. Osim toga, kombinacija bjelančevina i zdravih masti u jajima omogućuje da smo duže siti.

Vaša koža i kosa mogle bi biti zdravije

Jaja su dobar izvor nekoliko vitamina B, uključujući vitamine B2, B5 i B12. Svi ovi hranjivi sastojci imaju nekoliko funkcija u tijelu, uključujući održavanje zdrave kože i kose.

Svi vitamini B topivi su u vodi, što znači da se ne zadržavaju dugo u vašem tijelu i ne pohranjuju se lako, pa je redovna konzumacija dobar način da se pobrinete da zadovoljite svoje potrebe. Jaja su također bogata aminokiselinama, poput metionina, koje mogu pomoći u poboljšanju tonusa i gipkosti kože te jačini kose i noktiju.

Možda ćete jasnije razmišljati

Jaja su bogata kolinom, koji se koristi za stvaranje staničnih membrana i važnih neurotransmitera u tijelu. Kolin je važan za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića i opću funkciju živčanog sistema. Jedno jaje nudi oko 6 posto naših dnevnih potreba za kolinom, pa jedenje jaja može pomoći u održavanju mozga zdravim.