Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slonovi se plaše pčela i to je zbog jednog razloga jako dobro

slonovi3333

Slon nikada ne zaboravlja ubod pčele. Njihove oči i mekano tkivo u surlama posebno su osjetljivi na bolne ubode, pa naučnici vjeruju da su afrički slonovi s vremenom naučili da prepoznaju mirise koje pčele ispuštaju kada su uplašene i spremne za napad.

Smatraju da se taj strah od pčela može iskoristiti da se tim veličanstvenim životinjama pomogne da izbjegnu sukob s ljudima.

U tromjesečnom testu u južnoafričkom nacionalnom parku Krugeru, naučnici su objesili čarape napunjene pčelinjim feromonima, hemijskim faktorom koji pčele ispuštaju kada osjete da postoji prijetnja košnici.

Čarapama se približilo 29 slonova, a njih 25 pritom je pokazalo tipične znake uznemirenosti i nesigurnosti. Oni su se mirno udaljili, piše časopis Current Biology.

Kada su objesili čarape bez mirisa, slonovi se nisu udaljavali od njih. Naprotiv, bili su znatiželjni i čak su se s njima poigrali.

Naučnici su time potvrdili ono što neki poljoprivrednici u Africi već znaju, pa postavljaju košnice na ograde svojih imanja kako bi usjeve zaštitili od slonova.

Čarape s pčelinjim mirisom mnogo su jeftinija varijanta.