Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svemir ima oko 2000 milijardi galaktika

svemir

Svemir ima oko 2000 milijardi galaktika, to jest “deset puta više” nego se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak.

Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijardi galaktika.

Tim profesora Christophera Conselicea sa sveučilišta u Nottinghamu, u Velikoj Britaniji, dugo je radio na podatcima dobivenim pomoću teleskopa Hublle koji su konstruirali NASA i Europska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa, prenosi Hina.

Zatim su pomno izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaktika u različitim razdobljima povijesti svemira. Što su galaktike dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas. Postojećim teleskopima može se promatrati tek 10 posto galaktika.

“Teško je shvatiti da u svemiru još moramo istražiti 90 posto galaktika”, rekao je Christopher Conselice. “Tko zna što ćemo otkriti kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novom naraštaju teleskopa?”, upitao se u priopćenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u Astrophysical Journalu.

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je “nevidljivih” galaktika koje su izvan domašaja teleskopa.

“Ovaj rad će se moći potvrditi tek kada budemo imali goleme teleskope pomoću kojih ćemo puno bolje vidjeti ta daleka područja”, rekao je Francois Hammer, astronom u Pariškom opservatoriju i stručnjak za nastanak galaktika.

Europski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi golemi europski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojega će primarno zrcalo biti promjera 39 m.