Tajna savršeno kuhanog vina

kuhano_vino

Postoji puno varijacija na temu kuhanog vina, ali osnovni recept bi izgledao otprilike ovako:

Sastojci: 1 paketić kore cimeta, 1 litar crvenog vina, 7 karanfilića, 150 do 200 ml vode, 5 do 7 kašika šećera, po želji narandžina kora

Priprema: U vodi rastopite šećer, dodajte cimet i karanfiliće i kuhajte dok otprilike pola vode ne ispari. Ulijte vino i zagrijte do vrenja. Tekućinu, kuvhano vino, poslužite u toplim šoljama ili u čašama sa metalnom drškom.

Tajni sastojak: Želite li da vam kuhano vino dobije posebnu aromu, u njega stavite nekoliko zrna bibera i prokuhajte sa ostalim začinima. Crni biber poslužiće vam i ako pri ruci nemate karanfilić. Takođe, kod serviranja u šolju ubacite krišku narandže – daće vinu još posebniji ukus.

Uživajte!