Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arhiva teška 900 giga: Tajni dokumenti o nacističkim kampovima smrti

Auschwitz-Birkenau

Dokumenti o ratnim zločinima koji otkrivaju razne dokaze holokausta i kampova smrti u nacističkoj Njemačkoj, a koji su prokrijumčareni iz istočne Evrope, nalaze se među hiljadama stranica dokaza koji će biti prvi put biti objavljeni u javnosti.

Tajnu arhivu komisije za ratne zločine Ujedinjenih naroda u kojoj se nalaze dokumenti još iz 1943. godine, objavit će ugledna Wiener Library iz Londona, i to u katalogu koji će biti dostupan na internetu, piše Guardian.

Riječ je o dokumentima u kojima se nalaze prvi zahtjevi za pravdom od strane država na koje je izvršena invazija, poput Poljske i Kine.

Arhiv je zatvoren za javnost u kasnim četrdesetim godinama kada se Zapadna Njemačka transformirala u saveznika u samom početku Hladnog rata. U tom periodu neki od osuđenih nacista su ranije puštani na slobodu, a dio optužbi i dokaza je skrivan od javnosti.

Objava sadržaja neprocjenjive vrijednosti dolazi istog dana kada i objava publikacije pod nazivom „Ljudska prava poslije Hitlera: Izgubljena istorija progona osovine ratnih zločina“, a koja je zasnovana na desetogodišnjem istraživanju arhive. Prikupljanje je počelo odmah nakon osnivanja UN-a u januaru 1942. godine.

Uz to, dokumenti potvrđuju da tretiranje sistematskog silovanja i nasilne prostitucije kao ratnog zločina nije pravni izum iz devedesetih godina, nakon ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Poljska vlada je primjerice poslala izuzetno detaljan izvještaj o koncentracionim logorima Treblinka i Aušvic.

U jednom dokumentu iz aprila 1944. godine se navodi da „su žrtve primorane skidati odjeću“, te se opisuje kako „podovi od terakota u gasnim komorama postanu klizavi kada se pokvase…“

Biblioteka je osnovana u Amsterdamu, kako bi pratila porast antisemitizma, ali je osnivač Alfred Wiener pred sami rat kolekciju prebacio u London. Arhiva teška 900 gigabajta će biti dostupna na internetu u narednih nekoliko dana.