Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tempirana bomba: Ako imate ovakav mladež posjetite ljekara

Mladezi-1-620×350

S mladežima na koži se nije igrati, čak i ako su možda danas benigni, nikad se ne zna kada će se dati na zlo. Ipak, većina ljudi ignoriše upozorenja stručnjaka i niti kontroliše svoje mladeže kod ljekara, niti koristi adekvatnu zaštitu kada se izlaže sunčevim zracima.

Pažljivo pogledajte gornju sliku. Na njoj vidite dva mladeža. Nažalost, jedan od njih je tempirana bomba, za koju se ne zna kada će i da li će ikada eksplodirati.

U pitanju je ovaj desni, crvenkasti mladež, koji zapravo više podsjeća na nekakav prištić ili bubuljicu, ali je uvijek tu.

– Moj otac je čitavog života imao te sitne crvenkaste mladeže po tijelu. Jednog dana, jedan od njih je krenuo da raste, a potom je pukao. Pošto ga je ranica svrbila i boljela, tata je otišao kod dermatologa da mu to sredi. Ljekari nisu imali dobre vijesti. Saopštili su mu da ima maligni melanom, smrtonosni rak kože – rekao je mladić Saša J. iz Srbije koji, kao i njegov otac, ima crvene tačke po svom tijelu.

Mladezi11

On, barem jednom u šest mjeseci, mora da posjeti dermatologa, piše Telegraf.

– Svestan sam toga da moja koža svakog trenutka može da me ubije. Iako sam prilično tamnoput i lako pocrnim, nisam bezbijedan. Čim grane prvo jače sunce, moram čitavo tijelo da mažem kremama sa najjačim faktorom protiv UV zračenja. Možete me videti na gradskim ulicama kako, kao neki ludak, čak i na +40 idem u majicama dugih rukava, zaštićen šeširom – kaže Saša.