Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pet važnijih svojstava

Tikva možda nije na cijeni, ali je itekako zdrava

New Project (14)

Ona također sadrži lutein i zeaksantin, dva značajna antioksidansa za koja se smatra da pomažu u prevenciji katarakte i čak mogu usporiti razvoj makularne degeneracije

Tikva ima brojne zdravstvene koristi, a u nastavku donosimo pet najznačajnijih.

Mršavljenje

Tikva je bogata vlaknima koja usporavaju probavu i duže vas drže sitima. U šoljici konzervisane tikve ima oko sedam grama vlakana. To je više od onoga što biste dobili u dvije kriške hljeba od cijelog zrna. Tikva je možda zasitna, ali je i niskokalorična namirnica. Konzervisana tikva sadrži skoro 90 posto vode, tako da osim činjenice da pomaže u održavanju hidratacije, ima manje od 50 kalorija (kCal) po porciji, piše prvozdravlje.com.

Štiti zdravlje očiju

Jarko narandžasta boja tikve dolazi od obilnih zaliha beta-karotena koji će se u tijelu pretvoriti u vitamin A. Vitamin A je neophodan za održavanje normalnog zdravlja očiju i pomaže mrežnici da apsorbuje i obrađuje svjetlosne signale. Jedna šoljica sadrži više od 200 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina, što je čini izvanrednom opcijom za očno zdravlje.

Ona također sadrži lutein i zeaksantin, dva značajna antioksidansa za koja se smatra da pomažu u prevenciji katarakte i čak mogu usporiti razvoj makularne degeneracije.

Bolji imunitet

Tražite način da se zaštitite od bolesti i poboljšate svoj imuni sistem? Probajte tikvu. Velika količina vitamina A pomaže vašem tijelu u borbi protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti. Ulje od tikve pomaže i u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, porcija tikve sadrži 20-tak posto preporučene dnevne količine vitamina C, što vam može pomoći da se brže oporavite od prehlade.

Mlađi izgled kože

Naravno, konzumacija tikve može vam pomoći da izgledate mlađe (beta-karoten pomaže u zaštiti od UV zraka koje dovode do bora), a njena pulpa takođe može biti sjajna, potpuno prirodna umirujuća maska za lice. Sve što vam treba je četvrtina šolje pasirane tikve, jaje, kašika meda i kašika mlijeka. Promiješajte, zatim nanesite, pričekajte 20-ak minuta i isperite toplom vodom.

Smanjuje rizik od raka

Istraživanja pokazuju na manji rizik od pojave nekih vrsta raka, uključujući rak prostate i pluća, kod ljudi konzumiraju hranu bogatu beta-karotenom. Vitamini A i C su snažni antioksidansi i djeluju kao zaštita vaših ćelija od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.