Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tinejdžeri će nevinost uskoro gubiti s robotima?

roboti lutke

Tinejdžeri bi za nekoliko godina mogli gubiti nevinost sa seksualnim robotima. To je predviđanje profesora robotike Noela Sharkeyja sa Univerziteta u Sheffielud. Sharkey upozorava kako androidne seksualne lutke imaju uništavajuće posljedice za društvo.

“Nije problem imati seks sa mašinom, ali ako je to vaš prvi put i vaša prva veza? Šta mislite o suprotnom spolu? Šta je žena ili muškarac? To će postati sastavni dio stvarnog života sprečavajući ljude da imaju normalne veze s ljudima”, rekao je Sharkey.

Seksualni roboti koji izgledaju poput ljudi već se nalaze na japanskom i američkom tržištu. Profesor Sahrkey je kazao kako se ove lutke ne bi trebale prodavati djeci ispod 16 godina, ali da će neizbježno “pasti u ruke” tinejdžera.

“Seksualni roboti su pristupačni sada i bit će još više u narednih 10 godina. Mislim da će biti dobna granica, ali ako vaši roditelji ili neko drugi blizak imaju tu igračku onda bi je mogli krišom koristiti, što se često s tinejdžerima i dešava”, upozorio je.

Robotske seksi lutke trenutno nisu dostupne svuda, a model ženskog robota Rocky prodaje se po cijeni od 8,8 hiljada eura u SAD-u. Lutke se mogu oblačiti, a firma nudi različiti spektar boje kože, oblika lica i boje kose.

Britanska ekspertica za robote Kathleen Richardson sa Univerziteta De Montfort pozvala je na zabranu uvoza seksualnih lutki ovog tipa u Velikoj Britaniji.

“Vjerujemo da bi kreacija ovakvih robota proizvela štetu vezama između muškaraca i žena, odraslih i djece, muškarca i muškarca i žene i žene”, kazala je Richardson.