Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kongres perinatalne medicine BiH

Tomić: Udio rizičnih i patoloških trudnoća je sve veći, ovo su dva glavna razloga

Foto: Nina Maslo/ Fena
Kongres u Mostaru okupio eminentne stručnjake iz BiH, regije i svijeta

U našem fokusu su rizične i patološke trudnoće, a udio rizičnih i patoloških trudnoća je sve veći, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa Vajdana Tomić

Prvi kongres perinatalne medicine BiH s međunarodnim učešćem otvoren je u četvrtak u Mostaru, a okupio je eminentne stručnjake iz BiH, regije i svijeta koji su govorili o najaktuelnijim temama iz te oblasti.

Po riječima predsjednice Udruženja perinatalne medicine u BiH i predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa Vajdane Tomić, perinatalna medicina je dio ginekologije koji se bavi trudnoćom, porođajem i ranim poslijeporođajnim razdobljem majke, a pedijatri, subspecijalisti neonatolozi se bave novorođenčetom mjesec dana nakon porođaja.

Dva glavna faktora

-U našem fokusu su rizične i patološke trudnoće, a udio rizičnih i patoloških trudnoća je sve veći u prvom redu što je prosječna dob naših rodilja sve veća zbog odgađanja majčinstva za neku zreliju dob i veliki problem je također trend porasta učestalosti pretilosti. To su dva glavna faktora za najčešće komplikacije trudnoće, a to su trudnička šećerna bolest i hipertenzija u trudnoći te također prijevremeni porođaj. To su zapravo i glavne teme ovog kongresa – kazala je Tomić.

Glavni indikatori kvalitete perinatalne zaštite su perinatalna smrtnost koja, kako je kazala, predstavlja zbroj smrti u drugoj polovici trudnoće, u porođaju i u ranoj poslijeporođajnom razdoblju, to je prva sedmica nakon poroda, i stopa carskih rezova.

Tomić kaže kako su to ujedno i najosjetljiviji pokazatelji općenito kvalitete zdravstvene zaštite i kvalitete jednog zdravstvenog sistema.

-Novija istraživanja povezuju upravo to naše perinatalno razdoblje sa hroničnim bolestima u odrasloj dobi. Naime, brojna istraživanja su pokazala da nam se nepovoljni faktori u tom našem perinatalnom razdoblju dok smo još u utrobi majke epigenetskim mehanizmima vraćaju, odnosno odražavaju u odrasloj dobi kroz najčešća hronička oboljenja, a to su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, dijabetes, metabolički sindrom, moždani i srčani infarkti i upravo zbog toga je važno i perinatalno razdoblje i perinatalna medicina – kazala je Tomić.

Trajno usavršavanje

Uz razmjenu iskustava i uspostavljanja saradnje, na Kongresu će biti predstavljeni i brojni rezultati.

-Na ovom kongresu izlagat ćemo naše rezultate, rezultate onih najboljih od Tel Aviva do Helsinkija, tako da ovo za sve kolege, a pogotovo za one mlade, predstavlja način trajnog usavršavanja – poručila je Tomić

Kongres će trajati do 11. juna, a prema programu eminentni stručnjaci, između ostalog, održat će niz predavanja o carskom rezu, o ultrazvuku u perinatologiji, o ishrani tokom trudnoće i za vrijeme dojenja, o dijabetesu u trudnoći i uzimanju medikamenata za gestacijski dijabetes te o mogućim komplikacijama u trudnoći, o prijevremenom porodu, o hipertenzivnom poremećaju u trudnoći i drugo.

Prvi kongres perinatalne medicine BiH organizira Udruženje za perinatalnu medicinu u BiH, a suorganizatori su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, a tokom kongresa održat će se radionice i niz stručnih predavanja eminentnih stručnjaka.