Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WHO

Trebaju li zaražene majke dojiti djecu?

young mom blonde breastfeeds her baby in bedroom
Beautiful emotional young mom blonde with long hair breastfeeds her baby in a bright bedroom, pretty mother in jeans breastfeeds her baby 6 months old, concept of motherhood and breastfeeding

Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa.

Dojenje i COVID-19 poteže za sobom niz pitanja i potpitanja poput da li majke koje su COVID-pozitivne smiju dojiti, koliko dojenje pogoduje širenju virusa, kako se zaštititi.

Tim Vakcine.ba#VakcineDjeluju navodi materijal za koji ističu da su im ustupili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF BiH.

– Sadržaji smjernice su dostupni na stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kako se budu mijenjala saznanja o ovome, tako će se možda i preporuke mijenjati. Generalna preporuka WHO je da pozitivne majke trebaju dojiti da bi se održao kontakt koža na kožu, a da treba mjerama poput pranja ruku i nošenja maske smanjiti mogućnost prijenosa respiratornim kapljicama virusa na dijete – navodi se.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je, kako ističu, da majke kod kojih postoji sumnja na infekciju virusom COVID-19 ili kod kojih je infekcija već potvrđena treba ohrabriti da započnu s dojenjem ili da dojenje nastave.

– Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa. Majci i bebi treba omogućiti zajednički boravak tokom cijelog dana i noći da bi upražnjavali kontakt koža-na-kožu, uključujući i tzv. klokansku majčinsku njegu, posebno odmah nakon poroda te tokom početka dojenja, bez obzira da li kod njih ili njihovih beba postoji sumnja na zarazu ili već potvrđena infekcija virusom COVID-19 – dodaje se.

Kako navodi u saopćenju za javnost Tim Vakcine.ba#VakcineDjeluju, kao dodatak njihovom tekstu o dojenju, majčinom mlijeku i imunizaciji te vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom ovdje je tekst o dojenju i COVID-19.

– Ovo nije direktno vezano za vakcinaciju, ali smatramo da je dobro i korisno da i ovdje postoje informacije o tome – ističu.