Globalna epidemija

U Bosnalijeku i ove godine obilježen Svjetski dan dijabetesa

bosnalijek dijabetes
Foto: Bosnalijek

Dijabetes se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih dramatično raste iz godine u godinu

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa (WDD) najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu. Pokrenuta je 1991. godine od strane Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i obilježava se 14. novembra svake godine.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek, u saradnji sa JU Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo, organizovala je besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi za svoje zaposlenike.

bosnalijek dijabetes
Foto: Bosnalijek

Dijabetes, pored kardiovaskularnih i malignih bolesti, predstavlja jedan od vodećih uzroka obolijevanja i smrtnosti kako kod nas, tako i u svijetu. Dijabetes se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih dramatično raste iz godine u godinu.

„Kao kompanija koja je posvećena brizi o zdravlju, Bosnalijek nastoji kontinuirano promovisati prevenciju i ranu dijagnozu bolesti kao ključni segment zaštite zdravlja. Nažalost, prevalenca obolijevanja od dijabetesa se povećava, a posebno zabrinjava sve češća pojava ove bolesti kod djece. Nastavit ćemo podržavati preventivne akcije, s ciljem podizanja svijesti o načinima umanjenja rizika od razvoja dijebatesa, ali i drugih bolesti“, poručili su iz Bosnalijeka.