Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dr. Rusmir Arslanagić

U ekstraktima bilja i trava se nalazi dosta odgovora na probleme kože

Rusmir Arslanagic

Sinergijom medicinskog i farmaceutskog znanja i vještina porodica Arslanagić je napravila prvi bh. kozmeceutski brend i prepoznatljiv proizvod u formi palete proizvoda za njegu kože

Da se ljekarski poziv živi i da je to stil života dokaz je porodica Arslanagić. Majka Naima sa djecom – Selmom i Rusmirom cijeli život su posvetili medicini i usavršavanju znanja u cilju pomoći drugima. ​​​​​​​

Svako od njih je dobar u svojoj oblasti ali su se ujedinili u tome da sinergijom medicinskog i farmaceutskog znanja i vještina naprave prvi bh. kozmeceutski brend i prepoznatljiv proizvod u formi palete proizvoda za njegu kože.

Namjera je bila napraviti terapijsku sinergiju između tradicionalnog i naučnog pristupa njezi kože i kožnih problema.

“Bilo nam je potrebno pet godina istraživanja, rada, čitanja i referiranja da bi uspjeli napraviti ove proizvode”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) otorinolaringolog doc.dr. Rusmir Arslanagić koji je do prošle godine radio na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo.

Odrastao je u porodici gdje su uvijek razgovarali o koži i problemima kože.

“Mama je na neki način inicirala tu priču i uvodila nas u svijet kozmetike i kozmetologije. Ona je prijeratna profesorica dermatovenerologije. Uz mamu sam poprilično savladao osnovnu problematiku kože. To je neki život koji smo mi živjeli. Mama je uvijek dolazila sa nekim problemima ili novitetima. Imala je privatnu ordinaciju kroz koju je ona definisala najčešća stanja s kojima se dermatolozi susreću”, kaže dr. Arslanagić.

Smatra da ljudi idu ljekarima zbog različitih stvari.

“Neke su situacije ozbiljne i za njih su potrebne konsultacije sa specijalistima dermatolozima, dok su neke stvari više kozmetičke. Ako neko ima masnu ili suhu kožu, svjestan je toga. Ako ima pjegice, bore ili ožiljke, svjestan je toga i ne treba mu ljekarsko mišljenje. On traži rješenje svog problema”, navodi dr. Arslanagić.

Zbog toga su porodično počeli razmišljati o tome da tržištu ponude set proizvoda koji će na prvu ponuditi odgovor na njihov problem. Tako su napravili set preparata koji odgovaraju različitim tipovima kože.

“Tako su nastali ovi proizvodi. Trenutno ih ima oko 20 i svaki ciljano targetira određeni problem kože ili određeni tip kože. Odlučili smo se za multidimenzionalan pristup problemu kože na način da se nismo ograničili samo na medicinske pripravke, nego smo ih pojačali i sa travama. Orijentisali smo se na to da pored kozmetičkih supstanci u naše proizvode utkamo i znanje prethodnih generacija jer u ekstraktima bilja i trava se nalazi dosta odgovara na probleme kože. Sastav svake krene je različit. Oko 97 posto su prirodni sastojci”, ističe dr. Arslanagić.

Oni su startup koji je odlučio da ponudi kompletnu estetsku uslugu.

“Kod nas možete dobiti osnovne savjete o tipovima i problemima kože. Odlučili smo se da ponudimo kvalitetne, provjerene i standardizovane preparate širokoj upotrebi. Postoje brojni proizvodi na tržištu, međutim, naši su napravljeni ovdje, napravljeni su domaćom pameću, iskustvom i od domaćih sirovina provjerenog porijekla i kvaliteta. Napravila ih je struka. Nema puno kozmetičkih preparata koji iza sebe mogu imati tvrdnju da su ih napravili ljekari. U dva ili tri naša proizvoda koristimo hercegovačko smilje. Prema istraživanju, hercegovačko smilje ima najveći udio italodiona na svijetu. To smilje izvozimo, kupuju ga strane kompanije da bi ga stavile u svoje proizvode. Mi hoćemo da pokažemo da BiH može da napravi iskorak i da od proizvođača sirovina i polufabrikata koje daje drugima da bi nama prodavali, dođemo do onih koji ovdje mogu da naprave kvalitetan proizvod od naših sirovina”, pojasnio je dr. Arslanagić.

Trebalo im je pet godina istraživanja, rada, čitanja i referiranja da bi uspjeli napraviti ove proizvode.

“Da se ovo osmisli trebala su tri ljekara, dva farmaceuta i tri dizajnera. Trend kod žena je taj da su postale svjesne da ne moraju vraćati sat unazad. Ljepota žene u njegovanju”, navodi dr. Arslanagić.

Da bi ljudima ponudili mogućnost da probaju proizvode u junu ove godine otvorili su i kozmetički salon.

Prokurista za kozmetički salon Amila Dedić kazala je da im je bilo jako bitno da zaposle osobu koja je stručna za taj posao.

“Zaposlili smo djevojku koja je završila edukaciju u Londonu, radila je i na brodu, a predavala je i u školi za kozmetičare. Žene uglavnom dolaze sa određenim problemima koje ona jako brzo riješi”, pojasnila je Dedić.

Nailazili su, kako je kazala, na razne probleme kada je riječ o sirovinama i proizvodnji.

“Jako je bitna rutina čišćenja lica i korištenja preparata”, navodi Dedić.