Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"NBC News"

U SAD-u se pojavio virus opasan za bebe i dojenčad

Koprivnica: Župan Darko Koren obišao mlade majke i prvorođene bebe u 2014.
02.01.2014., Koprivnica - Zupan Darko Koren je sa suradnicima obisao rodiliste Opce bolnice Dr. Tomislav Bardek. Prvoj ovogodisnjoj rodilji Andrijani Pavlinec iz Komarnice pored Ludbrega (rodia je jucer u 17.25 sati djevojcicu Lanu tesku 3410 grama i dugacku 50 cm) i drugim majkama je poklonio ruze i voce. U koprivnickoj bolnici su tijekom 2013. godine na svijet dosle 944 bebe, sto je nesto manje nego 2012. godine i na razini posljednje tri godine. Posljednjih godina konstantno pada broj novorodjencadi i radja se vise djevojcica nego djecaka. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje u kojemu obavještava ljekare i odjele za javno zdravstvo da su od maja ove godine zabilježeni slučajevi zaraze HPeV-om kod novorođenčadi i male dojenčadi

Zdravstveni radnici iz više američkih država prijavili su pojavu virusa koji može biti opasan za dojenčad mlađu od tri mjeseca, a koji može uzrokovati napade (konvulzije), meningitis i druga teška oboljenja, prenosi NBC News.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje u kojemu obavještava ljekare i odjele za javno zdravstvo da su od maja ove godine zabilježeni slučajevi zaraze HPeV-om kod novorođenčadi i male dojenčadi.

U upozorenju se ne navodi u kojim su državama zabilježene infekcije, koliko je slučajeva prijavljeno, niti koliki je broj zaraza u odnosu na prethodne sezone. Međutim, savjetuje se sistemsko praćenje infekcija.

CDC navodi da se u svakom pozitivnom slučaju radilo o tipu PeV-A3 koji najčešće uzrokuje teške bolesti.

Ovaj virus, uobičajeni dječji patogen koji cirkulira ljeti i u jesen, širi se kihanjem, kašljanjem, slinom i fekalijama te obično kod djece starije od šest mjeseci uzrokuje manje ozbiljne simptome oboljenja.

Simptomi uključuju osip, infekciju gornjih disajnih puteva i visoku temperaturu. Stručnjaci koji su ispitivali cerebrospinalnu tekućinu kod beba s teškim infekcijama ovim virusom otkrili su da su njihova bijela krvna zrnca skoro u potpunosti nestala.

Za sada nema lijeka za ovu infekciju.

CDC je dao upute ljekarima da testiraju dojenčad za koju se sumnja da su zaražena HPeV-om te da se bebe za vrijeme liječenja zadrže u posebnim, odvojenim odjelima u bolnici kako bi se izbjeglo širenje bolesti u jaslicama ili jedinicama intenzivne njege novorođenčadi.