Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"rts"

U Srbiji rođene prve četvorke začete prirodnim putem

rts (1)
FOTO: RTS.rs

Na društvenim mrežama u Srbiji pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći za porodicu Gaćeša

Roditelji Iris, Inde, Irine i Ine trude se da ne razmišljaju o umoru, sve rade kao na traci, a samo na pelene i hranu za bebe mjesečno potroše 90.000 dinara (oko 90 eura), objavio je RTS.

Iris, Inda, Irina i Ina imena su trenutno najpopularnijih beba u Srbiji. Rođene su 22. aprila, prijevremeno u 28. sedmici trudnoće. Roditelji, Marija i Đorđe Gaćeša, tada su postali prvi roditelji prirodno začetih četvorki u Srbiji.

– Saznali smo da nosim četvorke kada sam otišla na treći ultrazvuk, na prvom nam je rečeno da su blizanci, na drugom su bile trojke i tek na trećem ultrazvuku otkrili smo da su ipak četvorke – ispričala je majka Marija za RTS nakon što su bebe stigle u svoju sobu, poslije mjeseci provedenih na Institutu za neonatologiju.

Marijina i Đorđeva peta ćerka Iskra, koja ima dvije i po godine, sa uzbuđenjem je dočekala sestre. Sada su obaveze u porodičnom domu Gaćeša u Krnjači četiri puta veće. Kažu da im je dan kao na traci, jer svakoj bebi treba posvetiti pažnju.

Dnevno potroše po dva pakovanja pelena i dvije kutije hrane, što mjesečno košta oko 90.000 dinara (oko 90 eura), a potrebno im je još mnogo novca. Dva kreveca, a njih četiri. Za svaku kolica, flašica, dvostruko više cucli. Pelena unedogled. Jedna bilježnica, bez koje se ne može. U njoj piše kada je koja beba ručala, kada je presvučena i okupana.

– Ne uključujem terapiju koju piju, koju mi moramo da kupujemo, sitnice i potrepštine koje im trebaju, kapi za grčeve, vitamine. Ne uključujem ni garderobu, tako da nam je potrebno mnogo novca – ističe majka ovih djevojčica.

Gaćeše kažu da im nije tijesno u kući u Krnjači, iako dijele i krevete i krevece. Ima ih sedmoro, a dvije prosječne plate.

Na društvenim mrežama u Srbiji pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći za porodicu Gaćeša.

– Mi ne tražimo milostinju, već vjetar u leđa za početak. Sve ostale troškove mi ćemo sami riješiti, kao što smo i dosad radili – kaže majka.