Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KRAJ VIŠEGODIŠNJE AGONIJE

U travničkoj bolnici otvoren odjel za onkološke pacijente

bolnica travnik odjel za onkološke pacijente
FOTO: FTV

Dr. Mersiha Alijagić, specijalist onkologije i radioterapije, ističe kako je ordiniranje kemoterapije nova etapa u radu ove bolnice

Od ove sedmice, umjesto odlaska u druge centre, onkološki pacijenti iz Srednjobosanskog kantona liječe se u novoopremljenom objektu u krugu travničke Bolnice za plućne bolesti. Višegodišnja dodatna agonija prestaje, kažu pacijenti. S druge strane, ljekari poručuju da je ovo najznačajniji poslijeratni projekat u zdravstvenom sektoru ovog kantona. Cilj im je da vlastitim kadrovima i znanjem razvijaju onkologiju zbog pacijenata oboljelih od karcinoma čiji se broj, nažalost, svakim danom povećava.

32-godišnja Advija Imamović iz Busovače samo je jedna u nizu od nekoliko hiljada onkoloških pacijenata kojoj ovaj odjel znači život. Dok prima terapiju, priča o strahu na putu od prve sumnje u pojavu karcinoma, pa dijagnosticiranje, a potom liječenje koje još nije završeno.

„Boljelo me je puno oko. Uradili su mi snimak glave, pa sam otkrila šta je. Slijedila je kemoterapija, zračenja, operacija vrata da ustanove tačno šta je. Imala sam 21 limfni čvor u vratu“, priča ona.

U borbi za život liječila se u Sarajevu pa zahvaljujući dobrim ljudima, koji su se zbog njene mladosti odazvali pozivu i donirali novac – bila i u Turskoj. Sada je nadomak kuće u Travniku, gdje prima završni dio kemoterapije.

„Sve ove tretmane koje je ona prošla – ti isti tretmani su dostupni i u našoj zemlji. Međutim, kako to kažemo, obično muka natjera naše pacijente zbog te neinformisanosti i neupućenosti da traže pomoć izvan naše države“, govori Samra Leko-Hadžalić, specijalist onkologije i radioterapije.

Jer pacijenti poput Advije Imamović, koja je jedna od malobrojnih pristala govoriti o svojoj bolesti i liječenju, uz lijek, trebaju vrijeme i empatiju zdravstvenih radnika. Početak rada onkološkog odjela njima je olakšanje.

Dr. Mersiha Alijagić, specijalist onkologije i radioterapije, ističe kako je ordiniranje kemoterapije nova etapa u radu ove bolnice.

„To je velika olakšica za naše onkološke pacijente koji su do sada morali ići u neke druge referentne centre“.

„Krenuli smo u jedan put koji nema kraja. Znači, mi postavljamo granice, a mi ih ne želimo postaviti – mi želimo napredovati i raditi. U ovom času plan je da u prvih godinu dana 60-65% onkoloških pacijenata zadržimo ovdje“, poručuje prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu.

Preduvjete uz prostor i opremu te znanje i volju imaju. A koliko to znači pacijentima – najbolje znaju oni i njihove porodice, a njih je, nažalost, svaki dan sve više.