Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umro beskućnik čije je sviranje klavira oduševilo svijet (VIDEO)

arcand

Vijest o smrti beskućnika koji je na ulicama svirao klavir rastužila je mnoge u kanadskom gradu Edmontonu.

Ryan Arcand preminuo je prošle sedmice u dobi od svega 46 godina, nakon što se dugo borio s alkoholizmom, mentalnim bolestima i beskućništvom.

Njegova muzika i dalje živi. Snimak na kojem svira kompoziciju koju je sam napisao na YouTubeu pojavila se 2014. godine, a dosad je pregledana 11 miliona puta, piše Index.

Arcand je smješten u udomiteljsku porodicu u Alberti sa svojim bratom kad je imao četiri godine. U njihovom podrumu prvi put se susreo s klavirom.

– Bilo je to kao da smo sebi od početka suđeni. Gledaš klavir i zaljubljuješ se u njega – rekao je Arcand za CBC nedugo nakon što je njegov snimak postao viralan.

Sam je naučio svirati, slušajući muziku s TV-a. Ubrzo je počeo sam komponovati svoje pjesme. S 13 godina pobjegao je od kuće te počeo živjeti na ulicama Edmontona. Alkohol je postao njegov način bijega od surove svakodnevice, nali ljubav prema muzici nije nestala, pa je svirao u crkvama, bolnicama i na trgu Winstona Churchilla.

Upravo tamo ga je Roslyn Polard snimila jednog dana 2014. godine.

Ubrzo su ga prozvali “Piano Man”, pronađen mu je smještaj, a Polard je novcem koji je zaradila od videa kupila klavir za predvorje doma u kojem je smješten, kako bi mogao svirati svakog dana.

U domu nije dugo izdržao, ubrzo se vratio na ulicu, a potom završio u zatvoru i u bolnici. Nakon što je uhvaćen s alkoholom, zabranjeno mu je sviranje na ulici.

– Pijem… To je užasno. Ne znam šta da radim više – rekao je televiziji APTN 2016. godine, nakon što je odslužio šestomjesečnu kaznu zbog sitnih krađa.

– Moja muzika je neostvareni san. San koji više nije moguć. Nema nade za mene, iskreno – priznao je tada.