Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika tajna Charlesa i Diane

charles – diana

Prije nekoliko dana na Twitteru se pojavila vrlo stara poštanska marka Ujedinjenog kraljevstva s prikazom Charlesa i Diane iz 1981. Iako motiv članova kraljevske porodice na markicama nije neobičan, već je praksa monarhije, fotografija mladog bračnog para u najmanju je ruku čudna.

Neupućenima, slika izgleda beznačajno – poziranje zaljubljenog para za mase u zagrljaju. No, očigledno je kako se njome želio postići dojam krhkosti pojave princeze Diane, kao i “kraljevske” veličine princa Charlesa. Kako to?

Naime, njih su oboje bili iste visine, a na fotografiji je Charles minimalno za glavu viši od svoje bolje polovine.

To nije jedini takav prikaz i dokaz je namjernog obmanjivanja, prije svega bezrazložnog, smiješnog i beskorisnog – smatraju Twitteraši. U čemu je caka, ili je riječ o seksizmu, ili je princ Charles nosio štikle?

Naime, i prince Charles i princeza Diana su bili apsolutno jednake visine – s tačno 178 centimetara. To se, naravno, mijenjalo u Dianinu korist ako bi ona nosila pete, no čovjek to nikad ne bi pogodio da je vidio samo njihove portrete. Koliko je Charles bio nesiguran zbog toga, svjedoči činjenica da se Diana za vrijeme braka i pojavljivanja s njim najčešće odlučivala za balerinke. Tek je nakon razvoda mogla bez grižnje savjesti nositi toliko omiljene štikle.