Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vinkovčanin pravi solarne ploče od limenki piva i štedi na grijanju

limenke piva solarne ploce

Uštedjeti se može na razne načine, a jedan od njih prakticira i 39-godišnji Vinkovčanin Darko Grgurić koji je uz pomoć uputa na internetu i vlastitih ideja napravio solarne ploče od limenki piva.

“Sâm sistem nije u potpunosti moja inovacija, osim možda po upotrebi kvalitetnijih materijala i bržem sastavljanju samog kolektora. Na internetu možete vidjeti kako kutije kolektora sastavljaju od šperploče, ubacuju stiropor unutra i slično. To nije dugog vijeka – provjereno”, pojašnjava Grgurić za Dnevnik.hr.

Ideja o tome da bi mogao pokušati napraviti solarnu ploču javila se kada je s prijateljima razgovarao o mjesečnim režijama. Cijena grijanja u zimskim mjesecima posebno je visoka, pa je tako i račun za plin možda ponajveći problem.

“Usporedbe radi, na godišnjoj razini, 2010. cijena m³ plina je bila 2,80 kuna, a računi za grijanje su bili oko 7.300 kuna (1.800 KM). U 2015., otkada imamo kolektore na kući, kada je cijena plina oko 4 kune po m³, računi za grijanje su se smanjili na 5.800 kuna (1.500 KM); s tim da su na mojoj kući kolektori zasada orijentirani prema zapadu (zbog položaja krova) te su kraće izloženi Sunčevoj svjetlosti’, otkrio je Grgurić.

O solarnim pločama koje može izraditi i kod kuće počeo je razmišljati prije četiri godine.

“Sama pomisao da mogu učiniti nešto čime bih, u ovim vremenima pogotovo, te prvenstveno sebi i svojoj obitelji, a zatim rodbini i prijateljima (koji su mi ukazali povjerenje s obzirom da je to kod nas veoma nepoznato) mogao omogućiti nešto veći kućni budžet, učinila mi se kao izazov”, priča Grgurić.

Za izradu kolektora portrebna dva dana

Budući da već 15 godina radi u proizvodnji, upoznao se s raznim materijalima.

“Da napravim prvu ploču, trebalo mi je 15 do 20 dana, jer nisam imao ništa od alata kojim bih si olakšao ili ubrzao određene procese prilikom izrade kolektora, te sam morao sve improvizirati slično kao što i danas možete vidjeti na internetu. Danas su mi za izradu jednog kolektora potrebna dva dana”, tvrdi ovaj Vinkovčanin.

Prvi je kolektor stavio na staru obiteljsku kuću.

“Najveći tadašnji problem bio mi je postići optimalnu snagu ventilatora da se kolektor ne bi previše hladio, ali bilo je i drugih nedostataka. Kolektori funkcioniraju na način da preko ventilatora uzimaju zrak iz prostorije ili čak izvana te ga se izoliranim cijevima provlači kroz kolektor u kojem se za sunčanog vremena zimi zrak zagrijava 65°C-70°C. Izoliranim cijevima ubacuje ga se u prostor koji grijemo ako je na krovu, a ako je na zidu, ubacivanje zraka je direktno u prostoriju”, objasnio je Grgurić.

Za Dnevnik.hr otkriva da uskoro planira u takav kolektor napraviti sistem cijevi koji može, osim zraka, grijati i vodu.

Ranije smo pisali i o Darku Milićeviću iz Srbije koji je od limenki piva napravio solarni panel koji temperaturu zraka od minus pet, zagrijava na plus 52.

limenke piva solarne ploce 1