Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetska zdravstvena organizacija

WHO: Majmunske boginje nisu opasnost po globalno zdravlje

majmunske boginje

U odvojenom saopštenju SZO napominje da, iako ima različitih mišljenja unutar komiteta, saglasni su da u ovom trenutku epidemija majmunskih boginja ne izaziva “međunarodnu zabrinutost po zdravlje javnosti”

Majmunske boginje u ovom trenutku ne predstavljaju opasnost po globalno zdravlje, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus ipak je izrazio duboku zabrinutost zbog ove epidemije.

“Duboko sam zabrinut zbog epidemije majmunskih boginja za koje je jasno da se razvijaju u zdravstvenu prijetnju koju pažljivo pratimo”, istakao je Gebrejesus.

U odvojenom saopštenju SZO napominje da, iako ima različitih mišljenja unutar komiteta, saglasni su da u ovom trenutku epidemija majmunskih boginja ne izaziva “međunarodnu zabrinutost po zdravlje javnosti”.

Oznaka “globalna opasnost” trenutno se primjenjuje samo za pandemiju virusa korona.

Prema podacima SZO, u proteklih šest sedmica u 48 zemalja je potvrđeno više od 3.200 oboljelih od majmunskih boginja i jedan smrtni slučaj.

Od početka godine je u centralnoj Africi prijavljeno skoro 1.500 oboljelih i 70 umrlih, gdje su majmunske boginje obično i pojavljuju.

Majmunske boginje su virusno oboljenje koje izaziva simptome poput gripa i ranice na koži. Postoje vakcine i terapija za majmunske boginje, mada su količine ograničene.