Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO proglasio globalno vanredno stanje zbog majmunskih boginja

majmunske-boginje

Rast broja zaraženih majmunskim boginjama registrovan je od početka maja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u subotu 23. jula globalnu vanrednu situaciju zbog širenja majmunskih boginja.

Šef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je na konferenciji za novinare da je vanredno stanje proglasio uprkos tome što komitet WHO-a nije mogao postići konsenzus.

Ghebreyesus je naveo da je rizik na globalnom nivou “umjeren”, osim u Evropi gdje je “visok”.

Istaknuo je da se epidemija brzo proširila svijetom i da je procjena da je od međunarodnog značaja.

“Više od 16.000 slučajeva prijavljeno je do sada u 75 zemalja. Do dana je bilo pet smrtnih slučajeva”, dodao je Ghebreyesus.

Trenutno postoje još dvije proglašene hitne zdravstvene situacije, a radi se o pandemiji korona virusa i naporima da se iskorjeni dječija paraliza, piše BBC.

Usvojena deklaracija WHO-a osmišljena je kako bi pokrenula međunarodni odgovor na epidemiju, što bi moglo otključati financiranje i distribuciju vakcina.

Rast broja zaraženih majmunskim boginjama registrovan je od početka maja.

WHO je 23. juna sazvao vanredni sastanak stručnog Komiteta za vanredne situacije kako bi donio odluku o tome je li majmunske boginje predstavljaju “vanrednu zdravstvenu situaciju od međunarodne zabrinutosti”, što je najviši stepen upozorenja u toj organizaciji.

Međutim, većina je savjetovala Ghebreyesusu da situacija tada nije bila dovoljno alarmantna da bi se proglasio taj stepen uzbune.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenog nedavno u “Medicinskom žurnalu”, oko 95 posto slučajeva zaraze prenesena je seksualnom aktivnosti.

Oko 98 posto zaraženih su gej ili biseksualni muškarci.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži.