Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaboravljeni miting: Kako su Amerikanci slavili Hitlera (VIDEO)

skup nacisti 1939

Na internetu se pojavio snimak gotovo zaboravljenog “proameričkog mitinga”, organizovanog u New Yorku 20. februara 1939. na kom je 20.000 ljudi izvodilo nacistički pozdrav ispred zastave SAD i slike Georgea Washingtona okićene kukastim krstovima.

Lider mitinga Fritz Kuhn, Amerikanac njemačkog porijekla, se tokom zakletve zastavi odrekao “jevrejskih medija” i pozvao da se “Amerika vrati američkom narodu…” i postane “bijela”.

Sedmominutni klip koji je režirao Oskarom nagrađen dokumentarista Marshall Curry zapravo je spoj više fragmenata snimljenih u Madison Square Gardenu. Miting je prekinut kada je Isidore Greenbaum, 26-godišnji Jevrej iz Bruklina istrčao na scenu.

On je tada bačen u masu i pretučen, prije nego što je policija stigla. Kao da to nije bilo dovoljno, kažnjen je za nedolično ponašanje novčanom kaznom u iznosu od 25 dolara (današnjih 431).

“Dio Kunovog govora koji nije prikazan u filmu, ističe oca Collina, čije su radio emisije hvalile Hitlera i Musolinija i imale publiku od oko 30 miliona ljudi”, kaže autor filma.

“Henry Ford i Charles Lindbergh izrazili su svoja antisemitska uvjerenja, a medijski mogul William Randolph Hearst je izjavio: ‘Kad god čujete da je neki istaknuti Amerikanac nazvan fašistom, zapravo je riječ o lojalnom građaninu koji se zalaže za amerikanizam”.

Možda je imajući to u vidu, Curry istakao izjavu novinara “New York Times”-a iz tog vremena Halford Luccocka, koji je rekao: “Kad fašizam dođe u Ameriku, neće biti označen kao ‘Made in Germany’; neće imati obilježje svastike; neće se zvati fašizmom. Zvaće se, naravno, amerikanizmom”.

“Za mene je najstrašniji dio filma reakcija gomile. Dvadeset hiljada Njujorčana koji vole svoju djecu i vjerovatno su fine komšije, došlo je s posla tog dana, obuklo odijela i suknje i otšlo da aplaudira, smije se i pjeva, dok je govornik dehumanizovao ljude koji će u narednih nekoliko godina biti ubijani. Ovo nije toliko pokazatelj loših stvari koje su Amerikanci radili u prošlosti, kao upozoravajuća priča o tome šta bismo mogli da uradimo u budućnosti”.