Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Zašto je dobro jesti mandarine

mandarine unpslash (1)

Dobar su izvor vitamina C – mandarine mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C

Pored toga što su ukusne i predstavljaju glavno jesensko voće, mandarine nude višestruke zdravstvene koristi jer smanjuju rizik od raka, povoljno djeluju na holesterol, potiču mršavljenje, bogate su vitaminima C i A. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni, piše Prvo zdravlje.

Ljekovita svojstva mandarine

Mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na Univerzitetu Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako redovno piju sok od svježe mandarine.
Dobar su izvor vitamina C – mandarine mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C je višestruko koristan, posebno u borbi sa slobodnim radikalima. Tako, između ostalog, mandarine jačaju i imunitet.

Mandarine utječu i na holesterol – mogu sniziti nivo lošeg (LDL) holesterola i to boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u suženim arterijama što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.

Mandarina za mršavljenje

Redovna konzumacija prehrambenih vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Također, treba znati da su mandarine odličan izvor dijetalnih vlakana – sadrže čak 3 g vlakana na 100 grama mandarina. Osim za probavu, mandarine su dobre i za dijabetičare, s obzirom na to da imaju nizak glikemijski indeks. Antioksidansi prisutni u mandarini smanjuju rizik od nastanka čira želuca i raka želuca, a sok od mandarine potiče metabolizam i rad jetre.