Zašto je svaka sedma godina života presudna

djevojka depresija

Rudolf Steiner, austrijski filozof i učitelj antropozofije, razvio je teoriju osobnog razvoja čiji je smisao ostvarenje cjelovitosti, a koja se temelji na sedmogodišnjim ciklusima. Ti ciklusi imaju svoju poveznicu i u astrologiji.

Svakih sedam godina planet Uran koji simbolizira revolucionarne promjene i razvoj individualnosti mijenja astrološki znak i tada često dolazi do krucijalnih promjena u našim životima kao što su razvod, promjena posla, preseljenje, prekid nekih odnosa i sl. Steiner je smatrao da se sedmogodišnji ciklusi odvijaju tokom cijelog života i da mogu biti od iznimne važnosti ljekarima, nastavnicima, psihijatrima i društvenim naukama.

0-7 GODINA

Ovdje je početak svega, stvaraju se temelji na kojima će se izgraditi naša struktura. Novorođenče u sebi već nosi potencijal inteligencije, kreativnosti i osobnosti. Tokom te rane faze najistaknutiji su instinkti gladi, potreba za ljubavlju, zaštitom i podrškom. Prva godina najvažnija je za razvoj moždanih stanica, mozak djeteta razvija se velikom brzinom. U prvom ciklusu prolazimo kroz proces učenja koji uključuje motoričke pokrete, govor, odnos prema sebi i našem okolišu. Usvajamo osnovna znanja o tome što je korisno, zabavno ili štetno.

Ovisno o tome koje odgovore dobivamo od drugih, usvajamo navike i reakcije koje se kasnije teže mijenjaju. Učimo govor i jezik. Potpuno smo ovisni o skrbnicima koji brinu za naše fizičke, emocionalne i društvene potrebe. Velika srdžba, strah, bol javljaju se ako skrbnik zanemaruje ili napusti dijete. Ako u ovoj dobi izostane emocionalna podrška i skrb, riječ je o traumi koja se manifestira u odrasloj dobi kada nas partner napušta ili se emocionalno distancira.

Kod dojenčadi i malog djeteta postoji želja za bezuvjetnom ljubavlju i potreba da uvijek bude u blizini voljene osobe.

Osnovna potreba je ona za povezanošću i bliskošću koja je prisutna i u odrasloj dobi. Ako u ovoj fazi nastane trauma, kasnije možemo osjećati snažnu i silovitu, pa i očajničku potrebu za voljenom osobom i silno se bojimo napuštanja. Mnogi osjećaji straha, ovisnosti i nesigurnosti imaju korijen u ovoj fazi životnog ciklusa.

7-14 GODINA

Dijete počinje otkrivati koncepte i povezanost ideja i emocija. Evidentne su i velike fizičke promjene. Timus ili prsna žlijezda se smanjuje, razvija se osjećaj za ispravno i pogrešno, te društvena odgovornost. Znak fizičkog i psihološkog rasta je gubitak mliječnih zuba i rast trajnih zuba. Riječ je o ulasku u novu zrelost. Dijete stvara vlastiti unutarnji svijet. To je svijet junaka, opasnosti i žive mašte.

Kako timus izblijedi, a spolni organi se razvijaju, osobnost prelazi u turbulentni svijet puberteta i adolescencije. Otkrivaju se zanimanja i aktivnosti kojim će se dijete baviti u odrasloj dobi. Uče se kontrolirati instinkti u korist grupne dinamike, uči se dijeliti s drugima, komunicirati. Navike naučene u prvom ciklusu sada postaju dio karaktera djeteta koje raste.

14 -21 GODINA

Postajemo svjesniji sebe. Može se reći da razvijamo samosvijest. Raspon emocionalnih interesa širi se u raznim smjerovima, javlja se interes za muziku, umjetnost, književnosti i ljude. Ustanovljeno je da se u pubertetu razvija sposobnost razlikovanja suptilnih tonova boja i zvuka. Ovo je i vrijeme buđenja neovisnosti i separacije od roditelja. Suprotni spol i seks postaju sve važniji, rađa se novi spektar emocija. To je i vrijeme potrage za svrhom života, za neovisnošću, realizacijom nekih izbora. Testiramo društvena i osobna ograničenja. Rađa se i svijest o vlastitoj seksualnosti.

Budući da je to burno razdoblje života za većinu nas, vjerovatno će biti i vrijeme intenzivnih i nezaboravnih iskustava. Prisutne su velike promjene, od fizičkih, emocionalnih, moralnih do kognitivnih. Često prolazimo i kroz iskustvo gubitka. Svijet bezbrižnog djetinjstva blijedi, a iskustva donose i prve značajnije emocionalne rane. Emocionalni razvoj u ovoj dobi popraćen je nesigurnošću i nespretnošću u intimnim i seksualnim kontaktima. Prisutna je želja za istraživanjem odnosa s drugima. Još uvijek otkrivamo koje su naše granice i potrebe, a seksualni nagon je teško savladiv. Partnere biramo zbog zadovoljenja vlastitih potreba, njegujemo romantični svjetonazor i nismo uvijek svjesni tko je nasuprot nas.

21-28 GODINA

Riječ je o razdoblju u kojem mentalno i emocionalno ulazimo u odraslu dob. Počeli smo graditi temelje naše karijere i intimnih odnosa s nadom da će nam ostvarenja omogućiti poštovanje i ugled u svijetu odraslih. Pojavljuju se sposobnosti uvida, intuicije, prosudbe i razumijevanja stvarnosti. Iskre interesa koje su tinjale u prethodnim ciklusima počinju se razvijati. Ako smo u prethodna dva ciklusa imali zdrav emocionalni razvoj, sada možemo razvijati emocionalnu zrelost koja se manifestira kao prepoznavanje partnerovih potreba, a da se pritom ne negiraju vlastite.

Želimo biti nekome nešto, a emocionalna zrelost podrazumijeva da se ulaskom u vezu ne gubi vlastita volja i neovisnost. Postajemo svjesni problema koji se javljaju u odnosu s drugima. Potreba za slobodom s jedne strane i želja za vezanošću s druge, mogu stvoriti unutarnji konflikt. U ovom se razdoblju počinjeno suočavati s problemima i bolima koje smo proživjeli u najranijem djetinjstvu, a to se najviše očituje u području intimnih odnosa, življenja partnerske uloge te načina na koji rješavamo probleme. Ako sada ne detektiramo neke svoje rane i unutarnje konflikte, to suočavanje će biti mnogo izravnije u ciklusima koji slijede.

28-35 GODINA

Kako godine prolaze promjene postaju sve suptilnije. U ovom ciklusu kreativni procesi uma su najaktivniji. Istraživači i izumitelji svoje najveće izume ostvaruju upravo u ovim godinama. Centri mozga na vrhuncu su svoje djelotvornosti približno oko tridesetpete godine života.

Većina velikih vjerskih učitelja, umjetnika kao što su Isus, Buddha, Sveti Pavao, pjesnik Dante Alighieri došli su do velikih spoznaja i ostvarenja upravo tokom ovog ciklusa. Sada više proučavamo sebe i emocionalne utjecaje koji su oblikovali našu osobnost. Počinjemo otkrivati tko smo mi, neovisno od onoga što smo usvojili od obitelji, vršnjaka ili društva.

35-42 GODINA

Rađa se želja da s drugima podijelimo sve ono što smo dosad stekli i naučili. Mnogi su uspješni poslovni ljudi u ovim godinama života dali svoj doprinos društvu, obrazovanju ili kulturi. Procjenjujemo rezultate dosadašnjih ostvarenja.

Naši odnosi, karijera, usvojene navike i način interakcije s drugima, sve je to podvrgnuto promatranju, reviziji i promjenama. Vrijeme je suočavanja s onim što nas ne zadovoljava. Osvještavamo nove razine kreativnosti i nova područja na kojima se želimo ostvariti.

42-49 GODINA

U ovom ciklusu dolazi do velikih promjena. Sažimamo dosadašnje životno iskustvo, stvaraju se novi ideali i pokušava se pronaći novi smjer u životu. U ovome je razdoblju često izvjestan jak nemir. Zanemareni aspekti života i vlastite osobnosti pozivaju nas na prepoznavanje. Prati nas osjećaj da smo došli do sredine života, nakon čega slijedi pad. Mijenjamo partnera, životne smjernice, prioritete, doživljavamo i velike osobne promjene koje su započele u prethodnom ciklusu.

Postoji li određeni stepen emocionalne zrelosti, sada se može ostvariti i živjeti bezuvjetna ljubav. Ako se to ne pojavljuje, postoji nešto što je zaključano u ranijim godinama. Mnogi čak i u ovoj dobi još su uvijek na razini emocionalne zrelosti djeteta, osjećaju strah od napuštanja, ljubomoru i posesivnost. U ovom razdoblju česti su razvodi. Napuštamo stare i stereotipne uloge, utemeljujemo povjerenje u vlastitu individualnost. Više ugađamo sebi, a manje društvu. Stječemo istinsko razumijevanje vlastite jedinstvenosti i silno se žurimo izraziti sebe prije nego što postane prekasno.

Neminovno se suočavamo i s onim teškoćama koje nismo riješili u ranijoj dobi. Ako to usporedimo s biljkama, možda smo narasli ali iz nekog razloga nismo procvjetali i dobili plodove. Osjećamo kako nešto nedostaje i krećemo u potragu za vlastitom cjelovitošću. To može uključivati primanje i davanje ljubavi. Možda izrazimo sebe u nekoj grani umjetnosti ili jednostavno razbijamo programe starih navika i obrazaca koji nam štete i onemogućuju da se u potpunosti razvijemo, procvjetamo.

49-56 GODINA

U ovom ciklusu slijede fizičke promjene koje nas vode prema mentalnim ili duhovnim vrhuncima. Pad tjelesne snage i vitalnosti prisiljava nas na veću introspekciju. Svi neriješeni unutarnji konflikti ili traume iz djetinjstva nesumnjivo će se naći na listi naših zadataka, a problemi će biti najvidljiviji kroz izazove s kojima se susrećemo u profesionalnom ili ljubavnom životu. Sada moramo naučiti živjeti sa sobom na novi način.

Polako se moramo prilagoditi procesu starenja tijela. Radimo inventuru svog života. Ovo je vrijeme duhovnog preispitivanja i revizije naše životne svrhe. Ako nismo shvatili tko smo do ove faze i ostvarili naše ciljeve, tada će depresija, ćudljivost i unutarnja previranja utjecati na naš život i naše snove.

56-63 GODINA

Ovo je razdoblje unutarnjeg mira i prihvaćanja. U miru smo sa samim sobom i prihvaćamo gdje smo i što smo postigli. Obično se životna situacija počinje mijenjati u ovoj fazi. Započeta je velika promjena i prilagodba, kako u smislu vanjskih aktivnosti, tako i u načinu kako se osjećamo u bliskim odnosima i ophodimo prema bližnjima. Dio problema sastoji se u tome da smo veći dio života živjeli kao mlada osoba, a taj način nošenja sa životom je sada teško napustiti, no i nužno jer nas tijelo usporava.

Mogućnost eksperimentiranja sa životom i istraživanja novih mogućnosti prikladnih za starosnu dob pomažu da ponovno procijenimo sebe i pronađemo novi način povezivanja s drugima i zadovoljenja vlastitih potreba. Psihijatar Carl Jung razvio je čitavu teoriju o ovom razdoblju života koje je nazvao individuacija, što predstavlja integraciju odcijepljenih aspekata osobnosti i ostvarenje psihološke cjelovitosti. Stvaramo nove sebe, no neće svatko uroniti tako duboko kako bi otkrio temelje svog bića i postojanja. Za spremne na djelu je proces samoaktualizacije i potpune svjesnosti o sebi i svom životu.

63-70 GODINA

Sada imamo dublje prihvaćanje i razumijevanje ljudi u našem životu. Uviđamo i prihvaćamo razlike između nas i drugih. Na djelu je proces razdvajanja i razlikovanja prave biti života od onoga što smo naučili ili mislili da jest ta bit. Svjesnost i suradnja s tim procesom, može dovesti do osjećaja izgubljenosti ili neizvjesnosti. Postajemo bolno svjesni koliko su nam vanjske potrebe diktirale smjer života nauštrb onih unutarnjih i stvarnih potreba. Mičemo pritisak vanjskih utjecaja i shvaćamo da nam se nude brojni izbori. Kao da stojimo na velikom raskrižju. Kuda želimo krenuti?

Ako tijekom svog života niste radili na rješavanju poteškoća, slabosti ili boli koji žive u vama, tada ovo razdoblje može dovesti do velike konfuzije i susreta s vlastitim sjenama s kojima se dosad niste suočili.

70-77 GODINA

Sve je manje vanjskih pritisaka i lakše se doseže nova razina zrelosti. Riješe li se problemi koje ste susreli u prethodnom ciklusu, javlja se nova svijest o suptilnim stranama života i mijenja se odnos s onima koje volite. Možete bezuvjetno voljeti i prihvaćati što podrazumijeva da ste svjesni dubina i suptilnosti vlastitog bića. Imate li aktivan unutarnji život, može se dogoditi da znanje i iskustvo koje posjedujete kapitalizirate kroz rad s ljudima pomažući im da što uspješnije prođu kroz proces samoaktualizacije.

77-84 GODINA

Tokom tri prethodna razdoblja razvila se nova bit. Događa se sinteza proživljenog. Ako ste se razvijali kroz samospoznaju u stanju ste vidjeti, osvijestiti kako je vaš sadašnji život kontinuum duge prošlosti u kojoj su pohranjena životna iskustva naših predaka a koja su utjecala i na naš život. Iz ovog novog ‘ja’, proširene percepcije života stječe se mudrost.