Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto se javlja?

Zašto ponekad osjećamo mučninu tokom vožnje i kako da to spriječimo?

mucnina
Foto: Ilustracija

Djeca uzrasta od 6 do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i odraslima je ponekad muka tokom vožnje

Nekoliko oštrih krivina i mnogi putnici u automobilima će se požaliti na mučninu, pogotovo oni na zadnjem sjedištu. Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – pokreti tijela i sile koje djeluju na tijelo nisu sinhronizovane s onim što vidite.

Pogled putnika uglavnom je usmjeren van automobila, s lijeve ili desne strane i ne prati dinamiku krivina, odnosno mi kao putnici na zadnjem sjedištu uglavnom gledamo bočno, a ne kroz šoferšajbu, piše Revija HAK.

Uglavnom, oči i vestibularni aparat primaju protvrječne informacije o položaju tijela u prostoru. Na primjer, na zadnjem sjedištu automobila djeca vide u naslon za glavu prednjeg sjedišta i stabilan horizont ispred njega, ali istovremeno centar za ravnotežu dobija signal da se tijelo kreće. Zbog ove neskladnosti između čula javlja se mučnina.

Djeca uzrasta od 6 do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i odraslima je ponekad muka tokom vožnje.

Kako biste izbjegli mučninu, jedino rešenje je da vozači uspore u krivinama kolikog god je to moguće, a putnici na zadnjem sjedišu se potrude da više gledaju kroz šoferšajbu, a manje kroz bočna stakla.