Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pakleno u Mostaru

Zbog vrućine povećan broj intervencija Hitne pomoći

hitna pomoc
Foto: Mario Obrdalj/ Fena

Dr. Ivan Musa ističe kako ih najviše zovu stariji ljudi, a da često interveniraju i zbog djece

Zbog izuzetno visokih temperatura te povećanog broja turista, Hitna služba Doma zdravlja Mostar bilježi i povećan broj intervencija.

Govoreći o tome, ljekar Hitne službe Ivan Musa kazao je Feni kako mnogo ljudi ima meteoropatiju, ali da je dosta onih koji se javljaju i zbog opće slabosti, trovanja hranom, kao i saobraćajnih nezgoda.

-Često su to srčani problemi, moždani udari, ali je i povećan broj saobraćajnih nesreća. Kako je lijepo vrijeme, motoristi su češće u prometu pa imamo dosta slučajeva padova s motora, bilo da su sami sudjelovali u nesreći, bilo da je tu bilo uključeno više vozila – kazao je Musa.

ivan musa
Foto: Mario Obrdalj
Dr. Ivan Musa

Ističe kako ih najviše zovu stariji ljudi, a da često interveniraju i zbog djece.

-Povećan je broj i trovanja hranom zbog toga što je toplo vrijeme i stvara idealne uslove za razvoj bakterija u hrani koja nije prikladno skladištena pa bi stoga trebalo izbjegavati korištenje hrane koja već duže vremena nije bila u frižideru, posebno ako je od jaja, piletine…, ako je riječ o hrani sklonijoj kvarenju – kazao je ljekar Hitne službe Doma zdravlja Mostar.

Zbog izuzetno visokih temperatura, savjetovao je izbjegavanje kretanja u periodu od 10 do 17 sati, kada su vrućine najveće i kada je UV zračenje najizraženije.

-Savjetuje se laganija ljetna odjeća od prirodnih materijala, eventualno šešir, kapa i sunčane naočale po potrebi, štititi se kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja te hladiti se boravkom u hladnijim prostorijama, u hladu i hladnijim napitcima. Potrebno je izbjegavati alkohol te napitke s većom koncentracijom šećera i kofeina – poručio je.

Na dolazak Hitne pomoći, kako kaže, građani ne čekaju mnogo, a osoblja ima dovoljno.

-Ima nas dovoljno i uglavnom se čeka par minuta. U Mostaru, u gradu, najviše od pet do deset munuta, ovisno o dijelu grada. Ako je negdje van Mostara treba nam desetak minuta da dođemo do okolnih mjesta – kazao je Musa.

Inače, zbog visokih temperatura Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i da poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike.

Apelovali su na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te da ih nastave poslije 17 sati, a ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo je preporučilo poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.