Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Zdravstvene blagodeti jabučne kiseline

flying-slices-of-fruit-apple-pear-PPQXKKK-1 (1)

Korištenje jabučne kiseline kao dijela vaše rutine u njezi kože, može doprinijeti smanjenju znakova starenja

Jabučna kiselina je organska kiselina, prirodna supstanca koja se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća te je u velikoj mjeri odgovorna za kiseli ukus npr. jabuka i krušaka. Jabučna kiselina ima svojstva alfa-hidroksi kiselina (prirodnih kiselina) te može biti prehrambeni dodatak (aditiv) ili se pak koristiti kao suplement.

Zdravstvene dobrobiti

Jabučna kiselina prirodno se proizvodi u tijelu kada se ugljikohidrati iskorištavaju za dobijanje energije. Korištenje suplemenata jabučne kiseline može imati sljedeće prednosti:

Njega kože

Korištenje jabučne kiseline kao dijela vaše rutine u njezi kože, može doprinijeti smanjenju znakova starenja, pomoći uklanjanju mrtvih ćelija kože, pospješiti hidrataciju kože te pomoći u liječenju akni. Imajte na umu da se jabučna kiselina ne smije koristiti kao zamjena za standardnu njegu kože.
Brojne studije objavljene devedesetih i ranih 2000-ih pokazuju da jabučna kiselina može biti korisna kada se nanese na kožu. U testovima na životinjama i ljudskim ćelijama, autori studija otkrili su da jabučna kiselina može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i smanjiti znakove starenja kože izazvane suncem. Upravo iz tog razloga koristite kremu za sunčanje u kombinaciji s proizvodima za njegu kože koji sadrže bilo koju vrstu alfa-hidroksi kiseline.

Jačanje fizičkih performansi

Jabučna kiselina koristi se i za jačanje sportskih performansi, odnosno unapređenje sportske izvedbe kada se uzima u obliku suplemenata. Pristalice tvrde da jabučna kiselina može pospješiti proizvodnju energije, povećati izdržljivost u vježbanju i smanjiti umor mišića.

Kamenci u bubrezima

Jabučna kiselina je prethodnik citrata, supstance za koju se smatra da sprečava kalcijum da se veže s drugim supstancama u urinu koje tvore bubrežne kamence. Citrat također može spriječiti uvećavanje kristala onemogućavajući im da se međusobno lijepe.

Suha usta

Korištenje 1% oralnog spreja sa jabučnom kiselinom primjenjuje se u tretmanu suhih usta. Osobe koje su koristile sprej sa jabučnom kiselinom imale su blaže simptome suhoće usta i povećani protok pljuvačke do dvije sedmice nakon upotrebe spreja.

Doziranje i priprema

Ne postoji preporučena standardna doza jabučne kiseline. Različite doze jabučne kiseline korištene su kod odraslih u liječenju različitih stanja. Tako npr. krema za akne sadrži jabučnu kiselinu i arginin glikolat, a nanosi se dva puta dnevno tokom 60 dana.
Odgovarajuća doza za vas može ovisiti o načinu na koji koristite dodatak, vašoj dobi, spolu i anamnezi. Obratite se svom ljekaru za individualni savjet.

Izvor jabučne kiseline

Jabučna kiselina prirodno se nalazi u voću uključujući kajsije, kupine, borovnice, trešnje, grožđe, breskve, kruške, šljive i neke agrume. Jabučnu kiselinu možemo naći i u različitom povrću uključujući brokulu, grah, mrkvu, grašak, krompir i paradajz.

Mogući neželjeni efekti

Zbog nedostatka istraživanja, malo toga se zna o sigurnosti dugotrajne ili redovne upotrebe dodataka jabučne kiseline. Međutim, poznato je da unos jabučne kiseline može pokrenuti određene neželjene efekte poput glavobolje, proljeva, mučnine i alergijskih reakcija.
Iako se jabučna kiselina obično smatra sigurnom kada se nanosi na kožu u preporučenoj količini, kod nekih ljudi može izazvati iritaciju, svrbež, crvenilo i druge neželjene efekte.