Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Žene u četrdesetim: Oprez – visoki krvni pritisak nosi dodatne rizike

krvni-pritisak-mjerenje-1 (1)

Za više vrijednosti pritiska, od 130/80 do 139/89 mm Hg, preporučuje se primjena antihipertenzivnih lijekova

Žene (ali ne i muškarci) sa blago povišenim krvnim pritiskom već u ranim četrdesetim godinama ulaze u skupinu su povećanim rizikom od razvoja bolesti srca i prerane smrtnosti – navodi se u rezultatima najnovijeg istraživanja, nedavno objavljenim u New York Timesu. Iako su i ranije studije potvrđivale da se i žene nalaze u rizičnoj skupini, najnoviji podaci naglašavaju kako je hipertenzija „gora za ženska nego za muška srca“.

Trenutne smjernice Američkog udruženja za srce navode da se, kod inače zdravih ljudi sa visokim krvnim pritiskom do 130/80 mm Hg, situacija može držati pod kontrolom, najprije promjenom nezdravih životnih navika.

Za više vrijednosti pritiska, od 130/80 do 139/89 mm Hg, preporučuje se primjena antihipertenzivnih lijekova, ali samo za osobe sa pridruženim drugim faktorima rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Kod vrijednosti od 140/90 mm Hg ili više, lijekovi se primjenjuju u svakom slučaju. Međutim, iako bi trebalo, ove smjernice ne prave razliku između žena i muškaraca. Pitanje je, navode stručnjaci, da li zdravu ženu sa očitanim vrijednostima krvogh pritiska od 130/80 mm Hg treba liječiti antihipertenzivnim lijekovima?

Usaglašenog odgovora na to pitanje još nema, uz zaključak da je za to potrebno više ciljanih istraživanja o srčanim bolestima kod žena.