Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjaluka

Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta bh. kanididat za nagradu Cemex

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet BL
Foto: Relja Ivanić

Dodjela priznanja zakazana je za kraj godine u Meksiku

Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, čiji je autor Saša Čvoro, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konkursu za dodjelu 33. međunarodne Graditeljske nagrade Cemex, kojom se nagrađuju najkvalitetniji građevinski projekti na svjetskom nivou. Dodjela priznanja zakazana je za kraj godine u Meksiku, saopćili su organizatori.

Predstavnika BiH odabrali su članovi Odbora nagrade, Gordana Broćeta, vanredna profesorica Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, arhitekta Hasan Ćemalović, te Valerija Kopilaš s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Odabrani projekt u konkurenciji je u kategoriji Javne i poslovne građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

-Prepoznavanje kreativnosti i izvrsnosti u graditeljskoj praksi, kao i nove ideje te njihova realizacija korištenjem inovativnih i održivih materijala poput različitih vrsta betona glavni su ciljevi ove nagrade. Raduje me što su projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama uspješni u učešću na međunarodnom konkursu za ovu nagradu. Ovogodišnjem bosanskohercegovačkom predstavniku želim sreću i uspjeh u Meksiku – rekao je prilikom proglašenja pobjednika – predstavnika BiH Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska.

Graditeljska nagrada Cemex uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije Cemex. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima porodične, višestambene, javne i poslovne te infrastrukturne gradnje, zatim zajedničkih prostora, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji prikazuju kreativnost u betonu, kao i onima koji imaju karakteristike održive budućnosti i pokazuju visoku nivo usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Cemex kroz godine prilagođava kategorije nagrada i unapređuje kriterije ocjenjivanja kako bi odražavali globalne graditeljske trendove i usmjerenja prema održivoj, trajnoj i okolišno efikasnoj gradnji. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje Cemexovog aktivnog djelovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi, saopćeno je.