Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jednostavnije ne može

Znate li trik kako da napravite najbolju i najkremastiju palentu ikada?

palenta
Ilustracija: Unsplash

Uz ove trikove i savjete ispast će vam baš kako treba, čak i ako je pripremate prvi put

Palentu je, u teoriji, zaista lako skuhati. U uzavrelu vodu treba staviti kukuruznu krupicu i nakon par minuta miješanja, voilà, eto palente. E, kako da ne. Kad bi to bilo tako lako, vi sad ne biste čitali ovaj tekst.

Koji je vaš problem s palentom? Grudvice? Uvijek nekako pregusta? Uvijek nekako prerijetka? Uvijek nekako… bezveznjikava? A možda je nikad niste ni pokušali skuhati. Bez brige, uz ove trikove i savjete ispast će vam baš kako treba, čak i ako je pripremate prvi put.

Prvi savjet za pripremu palente glasi: prije nego što uopće počnete kuhati, ubacite krupicu u blender i dodatno je usitnite. Ne samo da će se krupica obrađena na takav način brže skuhati nego ćete dobiti palentu glađe teksture. Kad bude gotova, činit će vam se kremastijom, premda joj niste dodali nikakav tajni dodatak za kremoznost. Naravno, niko vam ne brani da ga zaista i dodate, ali o tom po tom.

Nakon što izblendate krupicu, prosijte je kako biste spriječili da se finije čestice međusobno zalijepe. Zatim zakuhajte vodu. Za otprilike 150 g krupice trebat će vam otprilike 750 ml vode. Kad je voda uzavrela, postupno joj dodajte krupicu uz stalno miješanje, piše Slobodna Dalmacija.

Evo još jedan trik za bolju palentu: Kad ste sve dobro umiješali, dodajte još oko 250 ml vode i nastavite kuhati uz miješanje. Kuhajte na laganoj do srednjoj vatri oko 15 minuta. Po potrebi smanjite vatru ili dodajte još oko 100 ml vode.

Kad je palenta skuhana i kad ste je makli s vatre, dodajte joj malo maslinovog ulja i prstohvat soli. Ostavite da odstoji poklopljeno nekih pet minuta prije posluživanja.