mnogi ne znaju

Znate li zašto ubod komarca svrbi?

komarac

Jeste li se ikada zapitali šta se zapravo događa tokom uboda i zašto nakon njega osjećate svrbež?

Iako većina voli dolazak toplijih dana zbog mnogih prednosti, ono što mnogima ponekad zna upropastiti ljetni ugođaj su dosadni komarci. Ugrizi znaju biti jako iritantni, a svrbež se s češanjem još i pogoršava. Kod nekih osoba na mjestu uboda može se vidjeti jasno nadraženo i bolno područje.

Jeste li se ikada zapitali šta se zapravo događa tokom uboda i zašto nakon njega osjećate svrbež?

Prilikom uboda komarac probija vašu kožu pomoću rila, posebnog dijela usta koji služi za isisavanje krvi. Dok se hrani vašom krvlju, on ubrizgava slinu u vašu kožu, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Profesor s Medicinskog instituta Howard Huges pojasnio je za CNN da slina komarca imam sastav koji djeluje poput anestetika, tako da osoba ne osjeća ugriz sve dok kukac ne odleti. Također, slina sadrži antikoagulanse tako da vaša krv nastavlja teći bez zgrušavanja.

Isti profesor pojasnio je i da nije ugriz ono što uzrokuje svrbež nego odgovor tijela na strani protein komarca protiv kojeg se pokušava boriti. Naime, slina komaraca ima mnogo proteina u sebi, a neki su i alergeni. Naše tijelo prepoznaje protein komaraca kao nešto strano, a naše imunološke stanice kreću u akciju kako bi se pokušale boriti protiv njega.

Zato neki ljudi mogu imati samo blagu reakciju na ugrize, dok drugi, osjetljiviji na stranu bjelančevinu, reagiraju velikim površinama otokom koji je više bolan.