Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dva delegata iz bih

83. kongres AIPS-a u Budimpešti uveličao i prvi čovjek FIFA-e

kongres aips (1)

Na Kongresu je konstatovano da je položaj sportskih novinara sve više ugroženiji, posebno u zemljama tranzicije

U hotelu Corinthia u Budimpešti od 3. do 6. februara održava se 83. kongres AIPS-a, Svjetske organizacije sportskih novinara.

Kongres je vrhunski organizovan događaj sa kompetentnim gostima, izvrsnim panelima, diskusijama i promocijama.

Između ostalih prezentacije su imali Sebastian Coe predsjednik Međunarodne atletske federacije, JJ Rowland iz Evropske rukometne organizacije, predstavnici FINE, Međunarodne organizacije vodenih sportova, FISU-a Međunarodne organizacije univerzitetskih sportova… Jedna od posebnih tema na Kongresu bile su i predstojeće Olimpijske igre u Tokyu 2020.

Na Kongresu je konstatovano da je položaj sportskih novinara sve više ugroženiji, posebno u zemljama tranzicije.

Pojedini moćnici u klubovima i Savezima žele kontrolisati šta mediji objavljuju, vršeći pritisak preko izdavanja odnosno neizdavanja akreditacija, što utiče na kredibilitet i slobodu izražavanja „sedme sile“. Zaključeno je da novinari imaju zadatak da ostanu privrženi istini i da poštujući principe profesije informišu javnost.

Na panelu “Istraživačko novinarstvo” brazilski novinar Jamil Chade govorio je o korupciji u brazilskom sportu, o zloupotrebama prilikom organiziranja Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. i Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.

Argentinski novinar Sebastian Ignacio Torok otkrio je činjenice o namještanju teniskih mečeva.

Kao uvertira kongresu upriličena je svečana dodjela godišnjih nagrada Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS).

Nagradu za najbolji uradak sportskog novinarstva u 2019. godini dobila je Britanka Susanne Wrack iz Guardiana za seriju članaka o seksualnom napastvovanju mladih nogometašica od strane predsjednika Afganistanskog nogometnog saveza.

Primajući nagradu, Wrack je uputila zahvalnost žrtvama, njih petoro, koji su pristali iznijeti svoju priču uprkos opasnosti i prijetnjama kojima su izložene mlade sportašice u Afganistanu.

U ovoj kategoriji drugo mjesto je osvojio Jeremy Wilson iz Daily Telegrapha za pisanje o skandalima u ragbiju, a treće Iranka Zahra Aliee, koja je pisala o historijskom ulasku iranskih žena kao gledateljica na teheranski nogometni stadion Azadi.

Nagradu za najboljeg fotoreportera dobio je Kolumbijac Juan Arboleda (AFP), dok je nagrada za najbolju kolumnu otišla Nepalcu Praywalu Oliju, koji je objasnio kako u Nepalu postoji čak 200 registriranih nacionalnih sportskih saveza, iako se u toj zemlji upražnjava jedva 50 sportova.

Amerikanci Bob Hohler i Andrew Ryan iz Boston Globea dobili su nagradu za najbolji audio-prilog.

Najbolji video-prilog imao je Amerikanac Andrew Leibmann, a najbolji mladi novinar je Marokanac Hamza Ait Messaoud, a fotoreporter Mattia Ozbott iz Italije.

Svaki od dobitnika dobio je i novčanu nagradu od osam hiljada američkih dolara, dok su drugoplasirani i trećeplasirani u svakoj kategoriji nagrađeni s po tri odnosno dvije hiljade dolara. Zaprimljeno je ukupno 1754 prijedloga za nagrade iz 125 zemlje.

Sinanović i Delić delegati iz BiH

Posebno priznanje za životno djelo dobio je 93-godišnji Španac Jose Maria Lorente, koji se već 70 godina aktivno bavi sportskim novinarstvom i nedavno je objavio knjigu o AIPS-u.

Ceremoniju AIPS-a vodio je legendarni britanski troskokaš Jonathan Edwards, a posebni gost bio je i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je u društvu predsjednika AIPS-a Giannia Merla odgovarao na pitanja sportskih novinara iz cijelog svijeta. Infantino je najavio i ograničavanje utjecaja menadžera i agenata u svjetskom nogometu.

Merlo i Infantino

“Ovog trenutka sistem prijelaza nogometaša generira čak 7.6 milijardi dolara vrijednosti, a regulacija i kontrola tih prijelaza je minimalna. Garantujem da bi u svakom od transfera policija i porezni organi mogli pronaći nepravilnosti, nelogičnosti, utaju poreza i još teža kriminalna djela. Svjedočimo da u istom prijelazu imamo menadžere koji istovremeno zastupaju i klub i igrača, što je neobjašnjivo. Moramo pokušati očistit nogomet od takvih”, kazao je Infantino.

Bosnu i Hercegovinu na kongresu AIPS-a predstavljali su Sinan Sinanović (Sportske.ba) i Emir Delić (Al Jazeera Balkans) član Izvršnog odbora SEESJA (South East European Sports Journalists Association).

Kandidati za organizaciju narednog Kongresa AIPS-a su Milano i Seul.