Za oko 120 učenika

Akcija prikupljanja lektira za područnu školu u Potočarima

lektire akcija potocari (1)

“Nadam se da će akcija biti uspješna i da ćemo ubrzo skupiti ove naslove i donirati biblioteci”, ističe Mehmedović

Područnu školu u Potočarima kod Srebrenice pohađa oko 120 učenika iz povratničkih porodica. Uslovi za pohađanje nastave u školi nisu dobri, a učenicima nedostaju i knjige, prije svega obavezne školske lektire, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladi profesor historije i uposlenik Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica Ahmo Mehmedović u saradnji s uposlenicima Područne škole Potočari pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za učenike ove škole.

“Mene je kontaktirala učiteljica da pita imamo li određene naslove lektira u biblioteci Memorijalnog centra. Razgovarali smo i odlučili smo da pokrenem akciju na Twitteru i da pokušamo da prikupimo te naslove kako bi stalno bili dio biblioteke u školi u Potočarima”, kaže Mehmedović, koji očekuje da će se mladi, odgovorni i humani ljudi uključiti u akciju.

On je poziv podijelio na društvenoj mreži Twitter znajući da će se mnogo mladih ljudi, odgovornih i humanih priključiti akciji i da će zajedno što skorije prikupiti potrebne naslove.

“Nadam se da će akcija biti uspješna i da ćemo ubrzo skupiti ove naslove i donirati biblioteci”, ističe Mehmedović.

Prema riječima Mehmedovića, cilj je da se učenicima obezbjede lektire kako ne bi zaostajali s gradivom.

“Ukoliko neko želi, može predati i knjige koje nisu lektire s ciljem da se obogati biblioteka područne škole u Potočari. Ovo je adresa škole na koju mogu slati svoje knjige: JU OŠ “Prva osnovna škola” – Područna škola Potočari, Potočari bb Srebrenica 75430, a mogu se javiti i nastavnici Edisi Hrnjičić Mehmedanović putem Facebook profila”, poručio je Mehmedović.

Neki od naslova lektira koje nedostaju djeci u Potočarima su “Dućan kod svrake” Sunčane Škrinjarić (10 komada), “Vezena torbica” Šime Ešića (11 komada), “Idi pa vidi” Stanislava Feminića (13 komada), “Djeca triju ulica” Nedžatija Zekerija (10 komada), “Plavi vjetar” Ivice Vanje Rorić (20 komada), “Jesen u gradu” Ismeta Bekrića, “Putovanje plave strijele” Giannija Rodarija, “Tiha rijeka djetinjstva” Alije Dubočanina, “Medin rođendan” Zehre Hubijar…