Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prošla je decenija

Ambasada SAD o neprovođenju presude “Sejdić i Finci”: To je neprihvatljivo!

fincisejdic

Dervo Sjedić, uime romske zajednice u BiH, te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH podnijeli su apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava upozoravajući na diskriminatorske odredbe najvišeg akta u BiH

Prije deset godina, 22. decembra Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH” u kojoj je jasno rečeno da je Ustav BiH diskriminatorski jer ne dozvoljava nekonstitutivnim narodima da se kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dervo Sjedić, uime romske zajednice u BiH, te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH podnijeli su apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava upozoravajući na diskriminatorske odredbe najvišeg akta u BiH.

U tih deset godina organizirane su brojne rasprave i okrugli stolovi, skupovi međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija koji su za temu imali upravo implementaciju te presude kojom bi se trebao promijeniti Ustav, ali i posljedično Izborni zakon, no to se još nije dogodilo.

Suština presude je jasna, a to je da svi bh. građani trebaju imati ista prava i to nije nikakva radikalna ideja, upozorava i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, već način kako funkcioniraju normalna demokratska društva, a diskriminacija po osnovu nečije nacionalne pripadnosti oblik je rasne diskriminacije.

Ova godina svakako je izgubljena, upozoreno je, jer nije bilo formirano Vijeće ministara iako su građani svoj stav o tome ko ih u vlasti treba predstavljati dali još prije 14 mjeseci glasajući na općim izborima.

Reakcija Ambasade SAD

Danas se navršava deset godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci. Nažalost, deset godina nakon donošenja ove presude, ništa se nije promijenilo. Građani BiH ne smiju se naviknuti na puko obilježavanje godišnjica bez konstruktivnog djelovanja. U tom smislu, vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav i ukloniti diskriminirajuće odredbe kako bi se osigurala jednaka prava za sve građane.

Neuspjeh u rješavanju problema diskriminatorske prakse ne pogađa samo Rome i Jevreje, niti samo manjine. Ovom diskriminacijom pogođene su sve etničke skupine: Srbi koji žive u Federaciji BiH, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj, stanovnici Distrikta Brčko koji žele glasati u Federaciji ili Republici Srpskoj, svi koji se ne žele izjasniti kao pripadnici bilo koje etničke grupe, stanovnici Mostara, kao i pripadnici svih manjina širom BiH kojima je onemogućeno da u potpunosti sudjeluju na izborima u BiH. To je neprihvatljivo.

Bh. zvaničnici moraju poduzeti konkretne korake kako bi se riješilo pitanje presude Sejdić i Finci i presuda u drugim relevantnim slučajevima ECHR. Civilno društvo, a posebno predstavnici manjinskih skupina, moraju biti dio tog procesa. Kao što je navedeno u Mišljenju EU iz maja ove godine, BiH mora poduzeti istinske reforme kako bi osigurala da svi građani učinkovito ostvaruju svoja politička prava.

Provedba presude Sejdić i Finci pitanje je ljudskih prava. Osiguravanje jednakih prava za manjine ne umanjuje prava drugih. Američka ambasada još jednom ističe da je poštivanje i promicanje prava i temeljnih sloboda pojedinca neophodan preduvjet za stvaranje stabilnog, mirnog i prosperitetnog društva. Američka ambasada spremna je pomoći, ali pokretačka snaga procesa ostvarivanja jednakih prava za sve mora doći iz BiH i od njenih građana.